Kordiš je dobil več glasov od Mesca, a prag sklepčnosti ni bil dosežen. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Kordiš je dobil več glasov od Mesca, a prag sklepčnosti ni bil dosežen. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zdaj že teče tritedenski rok, v katerem mora novi svet stranke, ki se bo dokončno konstituiral prihodnji teden, izvoliti novega koordinatorja Levice, je poročal novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek.

Sorodna novica Mesec: Glede na izid kongresa bom ponudil, da v naslednjem mandatu ne bom več koordinator

Po informacijah televizije v teh dneh potekajo številni sestanki, na katerih iščejo kompromisne rešitve o tem, kako glede na izide internega glasovanja v stranki, na katerem je večino dobil levi blok, konsolidirati stranko. Seveda se po odmevni najavi Luke Mesca, ki bo predlagal, da v prihodnje ne bi več vodil stranke, zdaj išče primernega kandidata za njegovega naslednika. Po informacijah TV Slovenija Miha Kordiš, ki je na glasovanju sicer dobil največ glasov, za koordinatorja naj ne bi kandidiral, saj naj bi bilo veliki večini članov in tudi njemu jasno, da stranka mora iskati ravnotežje med aktivističnim polom, ki ga predstavlja Kordiš, in dnevnopolitičnim delovanjem stranke, ki je seveda tudi koalicijski partner in zato včasih stranka mora pristajati tudi na kompromise.

Sorodna novica Kordiš: Levica je odjadrala proti sredini, premisliti mora o nadaljnji poti

Zato naj bi bila v tem trenutku kandidata za mesto koordinatorja za zdaj dva – vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec in ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je na glasovanju prav tako prehitela Mesca. Vrečko naj bi sicer imela znotraj stranke za zdaj nekoliko večjo podporo. Ni namreč nepomembno, da je njen partner Sašo Slaček tudi eden od ideologov stranke in pisec njenega programa. Prihodnji teden bodo torej stekli prvi uradni postopki znotraj stranke, potem pa bo nekaj več jasno tudi glede imen kandidatov za novega koordinatorja Levice. Vse pa se mora vendarle zgoditi in zaključiti v prihodnjih 14 dneh.

Kdo bo koordinator Levice