Belgijske izletnike sta iskala dva helikopterja, slovenski in italijanski. Foto: MMC RTV SLO
Belgijske izletnike sta iskala dva helikopterja, slovenski in italijanski. Foto: MMC RTV SLO
V gorsko reševalno zvezo je vključenih 16 zdravnikov, usposobljenih za helikoptersko reševanje ponesrečencev. Akcije vedno usmerijo iz klicnega centra 112. Foto: RTV SLO

V Sloveniji te stroške navadno plačuje zdravstvena zavarovalnica, saj sta znana le dva primera rešenih ponesrečencev, ki jima je ministrstvo za notranje zadeve izstavilo račun. En primer se je končal celo na sodišču, je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Pogačar.

Gorsko reševalno zvezo, v katero je vključenih 17 društev, večinoma financira Uprava RS-a za zaščito in reševanje, del sredstev pa dobijo tudi iz Fiha. Delujejo kot prostovoljna, humanitarna organizacija, ki opravlja humanitarne naloge javnega značaja, zato storitev ne zaračunavajo, je dejal Pogačar.

Tovrstno solidarnostno kritje stroškov je v Evropi redkost, saj se stroški reševanja običajno krijejo iz osebnih zavarovanj ponesrečenca ali skupinskih zavarovanj, če gre za člana kluba. Tuje zavarovalnice tako lahko v primeru zlorabe, kot so vinjenost, lahkomiselnost in neprimerna opremljenost, plačilo zavrnejo in ga mora kriti ponesrečenec sam.

V Sloveniji se nekoliko zaplete le v primeru, da ponesrečenec umre ali pa je nepoškodovan, kljub temu pa Pogačar nima informacij o izstavljanju računov posameznikom. Te sicer izstavi lastnik helikopterja, torej ministrstvo za notranje zadeve ali Slovenska vojska.

Mors za MMC: Ura poleta za zunanje uporabnike 1.790 evrov
Kot so za MMC pojasnili za ministrstvu za obrambo, kritje stroškov helikopterskega reševanja za tuje državljane, torej tudi za 38 Belgijcev, poteka na podlagi vzajemnosti, z natančnejšimi odgovori pa tudi v tem primeru razpolaga zdravstvena zavarovalnica. Kot so še povedali, se stroški letenja za zunanje uporabnike obračunavajo na podlagi cenika helikopterskih in letalskih prevozov Morsa. Ura poleta, ki se obračunava brez DDV-ja, znaša 1.492 evrov.

Vse več dela za helikopterske posadke
Zaradi zasedenosti policijskih helikopterjev, ki poleg prometa nadzirajo tudi schengensko mejo, reševalcem zadnje čase večinoma pomaga vojaški helikopter. Čeprav težav še niso imeli, pa je Pogačar opozoril, da je trenutno na voljo le ena helikopterska posadka, ki ima oporišče na letališču Jožeta Pučnika, saj so preostale preselili v Brežice.

Lani več reševanj kot leto prej
Gorska reševalna zveza Slovenije je lani izvedla 349 reševalnih akcij, kar je za 20 odstotkov več kot leto prej. Miro Pogačar za povečanje potreb po reševanju ne vidi kakšnega posebnega razloga, je pa opozoril, da Slovenci premalo vlagamo v znanje o gorništvu in predvsem premalo najemamo gorske vodnike.

A.K.K.