Člani združenja IPO Slovenia so množično pomagali pri odpravljanju posledic poplav. Foto: Facebook/IPO Slovenia
Člani združenja IPO Slovenia so množično pomagali pri odpravljanju posledic poplav. Foto: Facebook/IPO Slovenia

Po nedavnih poplavah sta marsikoga upravičeno navdušili organiziranost in odzivnost slovenskega združenja IPO – International Police Organization. "Bilo je prepeljanih več kot 330 ton pomoči v obliki hrane, pijače in drugih potrebnih pripomočkov, ki so jih ljudje res potrebovali," je za Televizijo Slovenija povedala predsednica IPO Slovenija Anja Ažman.

Ampak zakaj se nevladna, humanitarna organizacija predstavlja s simboli, ki aludirajo na simbole državnih represivnih organov? Te odgovore so iskali tudi kolegi iz Srbije, od koder IPO izhaja. "To so nekakšna društva, ki se pretvarjajo, da so policijske organizacije. Med njimi je seveda veliko policistov in pripadnikov vladnih služb," pojasnjuje Saša Dragoljo iz Balkanske preiskovalne in raziskovalne mreže.

Ime organizacije IPO – International Police Organization deluje že kar preveč podobno IPA – International Police Association, ki že več kot pol stoletja povezuje policiste z vsega sveta in ima trenutno skoraj 400.000 članov. A Anja Ažman vztraja, da za tem ni skritih namenov. "Nikakor ne gre za zavajanje članov, ker je vsak član, preden se včlani, seznanjen, da gre za neprofitno, nevladno organizacijo. Pravila oziroma statut je objavljen na spletni strani in vsa obvezujoča pravila," je dejala.

Pričakovali bi, da te besede veljajo tudi za predsednico združenja, ki na spletni strani IPO-ja ni mogla spregledati ustanovitelja in člana izvršnega odbora. "Ilija Životić, ki je ustanovil to organizacijo v Srbiji, je bil na čelu parlamentarnega varnostnega odbora. Tja je pripeljal člane drugih organizacij, ki so povezane s skrajnimi desničarji," je pojasnil Dragoljo.

Medtem ko IPO v Srbiji povezujejo s skrajno desnico in celo kriminalnim podzemljem, se združenje v Sloveniji profilira kot strokovna varnostna organizacija, ki ne zgolj poudarja še tako površinske povezave s partnerico aktualnega predsednika vlade in nekdanjim predsednikom države, ampak med pokrovitelje svojih dogodkov šteje tudi predsednico parlamenta.

Kdo stoji za Mednarodno policijsko organizacijo, ki je pomagala po poplavah?