Vodstvo RTV Slovenija je že na začetku leta 2011 sprejelo in izpeljalo rebalans programsko-poslovnega načrta za leto 2011. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo RTV Slovenija je že na začetku leta 2011 sprejelo in izpeljalo rebalans programsko-poslovnega načrta za leto 2011. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli
Generalni direktor RTV-ja je pojasnil, da so zaposlili kolikor se je dalo honorarnih sodelavcev, tudi zaradi nižanja povprečne starosti zaposlenih, ki je trenutno 46,5 leta. Foto: MMC RTV SLO
RTV SLO v plusu

Leto 2011 je bilo za RTVS eno izmed najtežjih do zdaj, na koncu pa je bil poslovni rezultat pozitiven, je na novinarski konferenci pojasnil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.

Dodal je, da je bilo kljub nepričakovanim negativnim okoliščinam, ko je na začetku leta sledil izpad 4,8 milijona evrov od RTV-prispevka, vodstvo z varčevalnimi ukrepi uspešno pri nižanju stroškov.

RTV Slovenija je lani tako ustvaril 130.713.000 evrov celotnih prihodkov. Glede na leto 2010 so bili nižji za 2.817.000 evrov, zavod pa je kljub temu ustvaril presežek prihodkov nad odhodki v višini 177.000 evrov. Celotni odhodki so obsegali 130.536.000 evrov.

62,3 odstotka prihodkov od RTV-prispevka
62,3 odstotka celotnih prihodkov v lanskem letu oz. 81.450.000 evrov je predstavljal prihodek od RTV-prispevka. Prihodki so 561.000 evrov višji od načrtovanih. V letošnjem letu RTV-prispevek znaša 12,75 evra. Filli pa opozarja, da bo vlada morala odločiti, kako izpad RTV-prispevka trajno pokriti.

RTV je v preteklem letu izvedel kar nekaj programskorazvojnih projektov, med drugim gradnjo digitalnega omrežja (multipleksa), nakup reportažnih vozil, prehod na nov format.

"Poleti 2011 smo izklopili še zadnje analogne oddajnike, razvija se aplikacije za hibridno televizijo in tablične računalnike, investicirali smo v mediateko, enoto, ki skrbi za arhiv. Ukvarjali smo se tudi s prestrukturiranjem kadrov," je dejal Filli. Pojasnil je, da so zaposlili kolikor se je dalo honorarnih sodelavcev, tudi zaradi nižanja povprečne starosti zaposlenih, ki je trenutno 46,5 leta.

"Gledanost oddaj se je začela rahlo dvigovati"
Direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar je tako med drugim napovedal, da bo 15. aprila informativni program televizije dobil popolnoma novo scensko in grafično podobo, ki se lahko meri s katero koli podobo informativnih oddaj najbolj gledanih televizij po svetu.

Ob prenovi informativnih programov, ki je bila po mnenju Lombergarja nujna, se je pojavilo vprašanje, ali začeti vsebinsko prenovo sočasno z grafično. Odločili so se, da vsebinsko prenovo začnejo prej. Dodal je še, da je na TV Slovenija vrsta novih oz. preoblikovanih informativnih oddaj, da pa postopek prenove še ni končan.

Zatrdil je, da se je gledanost informativnih oddaj TV Slovenja z začetkom leta 2012 začela dvigovati. Podal pa je še pohvalo: "Tako dobro, kot so bile letos pokrite izredne volitve, Televizija še ni pokrila volitev."

Direktor Radia Slovenija Miha Lampreht pa je pojasnil, da Val 202 in 1. program Radia Slovenija ostajata v vrhu poslušanosti slovenskih radijskih programov, da pa si predvsem pri Valu 202 prizadevajo za pomlajevanje poslušalcev. Ob 40-letnici Vala 202 je napovedal tudi niz ekskluzivnih oddaj.

"Urbanija ima trenutno pod sabo tri projekte"
Filli je pojasnil, da je nekdanji odgovorni urednik MMC-ja Uroš Urbanija zdaj na delovnem mestu, ki se imenuje ekspert področja, v skladu z njegovimi delovnimi izkušnjami in izobrazbo.

"Ukvarjal se bo z določenimi posameznimi projekti, bodisi s področja izobraževanja, multimedije, posebnih dogodkov. Ta trenutek ima tri projekte, ki jih bo peljal, pod seboj in potem se bomo sproti dogovarjali, s čim se bo ukvarjal. Ker so to projekti, ki se nanašajo na zavod kot celoto, je znotraj skupnih služb. Recimo mu samostojni strokovni sodelavec," je pojasnil.

RTV SLO v plusu