Člani Fronte prekercev in Delovne skupine proti delu poudarjajo, da v izgredih niso sodelovali, niti niso k njim spodbujali. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Mavsar
Člani Fronte prekercev in Delovne skupine proti delu poudarjajo, da v izgredih niso sodelovali, niti niso k njim spodbujali. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Mavsar

Član obeh gibanj Mitja Šega je pojasnil, da so jih v Rog pospremili policisti, potem ko so okoli 14.00 končali protest na Trgu republike pred Novo Ljubljansko banko. Dejal je, da so antifestacijo začeli okoli poldneva za Filozofsko fakulteto, nato pa so se odpravili proti Borštnikovemu trgu pred študentski servis. Kasneje so se odpravili do Prešernovega trga, kjer so jih ustavili varnostniki ŠOS-a, zato so se umaknili na Čopovo ulico in odšli proti državnemu zboru. Okoli 14.00 so v spremstvu policistov odšli proti Socialnemu centru Rog, zato Šega poudarja, da jih med izgredi pred DZ-jem ni bilo več. Dodal je, da k neredom niso nagovarjali nikogar, pa tudi sami niso izzivali.

Odgovornost naj prevzame ŠOS
Sašo Furlan je nato dodal, da so se do enega dneva pred demonstracijami s ŠOUL-om in Škisom pogovarjali, da bi imeli svojega govorca na odru ŠOS-a, a se to ni zgodilo. Tudi zato naj bi imeli shod prijavljen le do Prešernovega trga. Od Študentske organizacije Slovenije obe gibanji zahtevata, da prevzame odgovornost za nastalo škodo in jo tudi poplača.

Kot je znano, je odbor DZ-ja za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje v sredo razpravljal o izgredih na študentskih demonstracijah, predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) pa je obe gibanji označil za ultralevičarski in anarhistični. To so člani zavrnili in dejali, da gre le za organizirane dijake, študente, prekarne delavce in migrante. Menijo, da je Gorenakov namen pod masko obrambe demokracije uvajati totalitarni režim. Zavrnili so tudi obtožbe, da naj bi bili oboroženo krilo levih strank in da naj bi se dogovarjali za povzročanje izgredov. Predsedniku parlamentarnega odbora so očitali še, da jih ni povabil na sejo.