Foto:
Foto:
Minister Drobnič trdi, da se niso želeli izogniti koalicijskim zavezam.
Sindikati trdijo, da je vlada obšla socialni dialog.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič pa je potem povedal, da bo svoj predlog pokojninskega zakona umaknil iz parlamentarne procedure, takoj ko bo vlada vložila predlog, ki bo vseboval s koalicijo dogovorjeno vsebino.

Kot je znano, je ministrstvo za delo že pripravilo predlog zakona, ki pa ni vseboval rešitev, ki jih zahteva DeSUS. Ta zahteva dosledno usklajevanje pokojnin z rastjo plač od 1. oktobra. Ker vladni predlog tega ni vseboval, je DeSUS vložil svojega.

Minister za delo Janez Drobnič je pojasnil, da ni pomislekov glede uresničitve zavez iz kolektivne pogodbe, vendar je ministrstvo s tem delom sprememb želelo počakati do rebalansa proračuna.

Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindiaktov je ocenil, da predlog novele pokojninskega zakona pomeni odmik od prakse večine evropskih držav. Trenutni vladni predlog predvideva, da bi zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje namesto skupščine in upravnega odbora upravljal svet zavoda, v katerega bi večino članov imenovala vlada.

Zdaj vlada v skupščini in upravnem odboru nima večine. V noveli predvidena rešitev po mnenju Semoliča odstopa od socialnega dialoga, saj vlada o nameri ni sindikatov niti obvestila. ZSSS zahteva, da se o tem razpravlja na ekonomsko-socialnem svetu.