Foto:
Foto:

Ne predvideva usklajevanja pokojnin, rekreacijskega dodatka ali vdovske pokojnine, kot to predlaga DeSUS, ki je v državni zbor že vložil svoj predlog.

Vladno besedilo namesto tega med drugim predvideva črtanje določbe o nižanju pokojnine upokojencem, mlajšim od 63 oz. 61 let, ki poleg pokojnine prejemajo druge dohodke iz dela. Spreminja način določanja zavarovalnih osnov za samozaposlene in tiste, ki ne prejemajo plače.

Ključna sprememba pa zadeva organiziranost Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vlada želi povečati svoj vpliv v zavodu, zato predlaga, naj zdajšnja organa odločanja v Zpizu, upravni odbor in skupščino, nadomesti 21-članski svet zavoda, v katerem bi imela večino.

Žnidaršič ne bo umaknil predloga
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič pravi, da bi stranka svoj predlog iz parlamentarnega postopka umaknila, če bi vlada povzela njihove rešitve, zapisane v koalicijski pogodbi. Pri njihovem predlogu gre za uresničevanje koalicijskega dogovora, po katerem bi morala novela, ki bi vključevala dosledno usklajevanje pokojnin z rastjo plač, v DZ-ju sprejeta do 30. junija.