Skupina nevladnih organizacij poziva k prehodu v družbo z nizkimi izpusti toplogrednih plinov, varovanjem naravnih virov in s prilagoditvijo podnebnim spremembam. Foto: EPA
Skupina nevladnih organizacij poziva k prehodu v družbo z nizkimi izpusti toplogrednih plinov, varovanjem naravnih virov in s prilagoditvijo podnebnim spremembam. Foto: EPA

Gre za skupno akcijo šestih nevladnih organizacij, ki delujejo v Sloveniji in ki si želijo, da bi se v vladni program kot ključna prioriteta za celotno vlado vključili tudi prehod v družbo z nizkimi izpusti toplogrednih plinov, varstvo naravnih virov in prilagoditev podnebnim spremembam, je pojasnila predstavnica Greenpeacea Nina Štros. Poleg Greenpeacea sodelujejo še društvo za sonaraven razvoj Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Umanotera, CIPRA Slovenija in slovenski E-Forum.

Svoje zahteve so nevladne organizacije pošiljale že od začetka predvolilne kampanje, a doslej njihova pričakovanja niso bila ustrezno upoštevana. Zato so pripravili dopolnila h koalicijski pogodbi in jih v petek prek elektronske pošte, zdaj pa še osebno, izročili predsednikom strank SD-ja, Zaresa, LDS-a in DeSUS-a, ki naj bi sestavile prihodnjo koalicijo.

Boruta Pahorja, Gregorja Golobiča, Katarino Kresal in Karla Erjavca so pozvali, naj v preambuli koalicijske pogodbe priznajo, da se nam poleg finančne in gospodarske krize bliža še večja kriza. To so podnebne sprememeb, za katere je Štrosova poudarila: "Prej kot se bomo nanje odzvali, bolje bo." Dodala je, da je prehod v nizkoogljično družbo nujen, s tem pa je povezan tudi obstoj civilizacije.

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor je ob tem dejal, da je trajnostni razvoj nujna pot, po kateri bo Slovenija šla naprej, a bo treba najti rešitve, ki jih bo mogoče uresničevati, potrebna pa bo tudi širša razprava.

A. M.