Vlada zaključnega računa proračuna za leto 2007 ne more popraviti, bo pa upoštevala pripombe Računskega sodišča pri pripravi zaključnega računa za lani. Foto: MMC RTV SLO
Vlada zaključnega računa proračuna za leto 2007 ne more popraviti, bo pa upoštevala pripombe Računskega sodišča pri pripravi zaključnega računa za lani. Foto: MMC RTV SLO

Nekateri ministri, zlasti tisti, ki so odgovorni za ukrepanje, so na glas povedali na vladi, da je njihovo zaupanje v ta projekt nično.

Borut Pahor

Kratica SDS pomeni samovoljno oziroma selektivno demokratsko stranko.

Gregor Golobič
Borut Pahor
Dejanje SDS-a po mnenju predsednika vlade poglablja nezaupanje, ponedeljkov vrh koalicije pa bo po njegovem prepričanju dal podobno sporočilo. Foto: EPA
Vlada je zaključni račun poslala nazaj v DZ. Na vprašanje, ali pričakuje, da bodo zaključni račun podprli tudi poslanci koalicije, pa je Pahor dejal, da se vlada ne more in ne sme vmešavati v odločitve poslank in poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Presežek ali primanjkljaj

Kot je znano, so poslanke in poslanci v četrtek zavrnili sprejetje zaključnega računa, poslanska skupina SDS-a pa nato ni želela sodelovati pri glasovanju o ratifikaciji vstopa Hrvaške in Albanije v Nato, za sprejetje katere je potrebna dvotretjinska večina.

Vlada se je tako seznanila s poročilom Računskega sodišča, iz katerega izhaja, da v revizijskem postopku zaključnega računa predlanskega proračuna, iz katerega izhaja, da v revizijskem postopku zaključnega računa 2007, ki je potekal lani, niso bile upoštevane ugotovitve Računskega sodišča in odpravljene nekatere med revizijo ugotovljene napake, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar. Sodišče vladi popravka ni naročilo, zato tega ne more storiti, prav tako vlada vsebinsko ne bo posegala v predlog zaključnega proračuna. Bo pa upoštevala vse propombe Računskega sodišča pri pripravi zaključnega računa proračuna za lani.

Pahor: To v bistvu pomeni izsiljevanje
Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da je SDS s svojim dejanjem povezal dve vprašanji, ki ne sodita skupaj, kar v bistvu pomeni izsiljevanje. Dodal je, da je zaupanje nekaterih ministrov v sodelovanje strank pri premagovanju gospodarske krize "nično", vlada in koalicija pa se bosta morali očitno tu vsaj kratkoročno zanesti predvsem nase. Pahor je tako spoznal, "da se najverjetneje ne bo mogoče vedno v celoti zanesti na besede, ki so izrečene na pogovorih, ki jih razumemo tudi kot dogovore".

Dejanje SDS-a po mnenju predsednika vlade poglablja nezaupanje, ponedeljkov vrh koalicije pa bo po njegovem prepričanju dal podobno sporočilo. Ravnanje predsednika SDS-a Janeza Janše je Pahorja razočaralo, kar pa ne pomeni, da se v prihodnosti ne bodo več pogovarjali. Predsednik poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič se strinja z izjavo premierja, da je z dejanjem SDS-a porušeno zaupanje in pod vprašajem dogovor med strankami o reševanju finančne krize. "Partnerjem, ki ravnajo na tak način, ne gre zaupati," je še dejal.

Pojasnil je še, da je podobna zgodba nastala že leta 2005, ko je DZ glasoval o zaključnem računu za leto 2003. Takrat so poslansi SDS-a glasovali proti potrditvi zaključnega računa za leto 2003, ker pa njihovi glasovi niso bili dovolj in so se poslanci takratnih koalicijskih strank DeSUS-a in SLS-a odločili drugače, je bil zaključni račun vseeno sprejet. Zato Kontič meni, da imajo v SDS-u dvojna merila glede na to, ali so na oblasti ali ne.

Golobič: Sprejemanje logike izsiljevanja pomeni konec parlamentarizma
Tudi predsednik Zaresa Gregor Golobič je potezo SDS-a označil kot skrajno izsiljevanje, sprejemanje take logike pa po njegovem mnenju pomeni konec parlamentarizma. Golobič ob tem pod vprašaj postavlja tudi dogovor o sodelovanju parlamentarnih strank. Dodal je, da je pri vsem skupaj posebno skrb vzbujajoče, da za tem stoji človek, ki je vodil Svet EU-ja, Janez Janša.

Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je prav tako dejal, da gre za izsiljevanje brez primere v parlamentarni zgodovini Slovenije. Dodal je, da je največja opozicijska stranka notranjepolitične koristi postavila pred interese Slovenije.

Kot izsiljevanje najplitvejše vrste pa je potezo SDS-a označil vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič. Dejal je, da so poslanci SDS-a postavili na oltar svojih bojnih ambicij ugled države zaradi povsem banalne stvari. "Če mene vprašate, je kakršno koli partnerstvo v tem mandatu zaključeno za vedno."

Tanko: Zavrnitev zaključnega računa zgodovinski precedens
Predsednik poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko pa je dejal, da koalicija ne more od opozicije samo pričakovati, da bo konstruktivna pri izvajanju politik, ki so nujne za razvoj Slovenije. Dodal je, da gre pri zavrnitvi zaključnega računa za "zgodovinski precedens". Za zavrnitev zaključnega računa od koalicije ni bilo nobenega razloga, saj Računsko sodišče ni zahtevalo nobenih povpravkov ali sprememb, glasovanje o računu pa tako po njegovem mnenju kaže na raven ravnanj predvsem koalicije.

Vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik pa je četrtkovo dogajanje v DZ-ju, tako ravnanje SDS-a, ki je izkoristil priložnost ob glasovanju, kot ravnanje koalicijskih poslancev, ki niso podprli zaključnega računa 2007, označil za neobičajno.

S četrtkovo odločitvijo poslancev SDS-a pa je zadovoljen prvak SNS-a Zmago Jelinčič, ki je dejal, da se je obrnilo na boljše, kot so pričakovali v poslansku skupini. "Če človek igra šah, mu kombinatorika ni tuja in s pravim razmišljanjem doseže, da se vse obrne v pravo smer. Koalicijske stranke, ki so bile prej proti zaključnemu računu, pa bodo morale glasovati proti lastnim načelom in odločitvam, s tem pa bo padla njihova kredibilnost."

A. M.

Nekateri ministri, zlasti tisti, ki so odgovorni za ukrepanje, so na glas povedali na vladi, da je njihovo zaupanje v ta projekt nično.

Borut Pahor

Kratica SDS pomeni samovoljno oziroma selektivno demokratsko stranko.

Gregor Golobič
Presežek ali primanjkljaj