Nakup oklepnikov 8 x 8 in domnevno podkupovanje sta tako razburila slovensko javnost, da bodo poslanci o tem le nekaj dni pred volitvami razpravljali na izredni seji. Foto: MMC RTV SLO
Nakup oklepnikov 8 x 8 in domnevno podkupovanje sta tako razburila slovensko javnost, da bodo poslanci o tem le nekaj dni pred volitvami razpravljali na izredni seji. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Jože Tanko je sporočil, da je danes, 3. septembra, 34 poslancev vložilo zahtevo za sklic izredne seje o nakupu oklepnikov 8 x 8. Foto: MMC RTV SLO
Miran Potrč
Za razpravo o politični odgovornosti v zvezi s sklenitvijo pogodbe za nakup oklepnikov je DZ po mnenju Potrča zamudil, ko je koalicija razrešila Cvikla. Foto: RTV SLO
Bojan Šrot
Šrot je dejal, da niso pričakovali take razsežnosti afere, da pa je očitno šlo za podkupovanje, zato upa, da se bodo stvari razjasnile. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija bi rada izredno sejo

Tako so prehiteli stranke opozicije, LDS, Zares, Lipo in SD, ki jih je k razmisleku o podpisu zahteve za izredno sejo v torek pozval Jožef Školč iz LDS-a. Ta se je že odzval na potezo koalicije in dejal, da je "cincanje (opozicije op. a.) povzročilo to, da je priložnost, da diktira hrup na seji, dobil prvi minister Janša." Dodal je, da je njihova poslanska skupina s svojo pobudo zamudila zato, ker so čakali na odločitev drugih poslanskih kolegov, in zagotovil, da so z njo mislili resno. Po prepričanju Školča gre pri vložitvi pobude za izredno sejo "za že viden scenarij", ko je skušala koalicija z vložitvijo svoje zahteve zatreti razpravo.

Seja predvidoma v začetku prihodnjega tedna
Zahtevo za sklic izredne seje je vložilo 34 poslancev vseh štirih koalicijskih strank, SDS-a, NSi-ja, SLS-a in DeSUS-a. Datum izredne seje bo v petek določil kolegij predsednika DZ-ja, seja pa bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna, pravijo v kabinetu predsednika DZ-ja, Franceta Cukjatija.

"Nakup patrij se izkorišča za diskreditacijo"
"V javnosti se že nekaj časa skuša načrtno ustvariti vtis, da so bile odločitve o nakupu oklepnih vozil 8 × 8 sprejete izključno v tem mandatu in da so bili postopki izpeljani netransparentno. Nakup vojaških vozil se izkorišča za politično diskreditacijo in obtožbe predsednika vlade Janeza Janše, uslužbencev ministrstva za obrambo ter nekaterih pripadnikov Slovenske vojske," je dejal Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS-a. Dodal je, da želijo opraviti javno razpravo, na kateri se bo predstavilo postopke nakupa in vlogo ter odgovornost posameznih organov.

Potrču se seja ne zdi potrebna
Ob Školču so se odzvali tudi nekateri drugi člani opozicije. Miran Potrč, vodja poslancev SD-ja, je dejal, da sklic te izredne seje potrjuje njihovo prepričanje, da želi koalicija v 14 dneh pred volitvami odvrniti pozornost volivk in volivcev od temeljnih vprašanj razvoja. Državni zbor po njegovem ne more in ne sme odločati o nedolžnosti ali krivdi kogar koli. Koalicija si želi dati priložnost, da bi "s svojo večino in s prepiri, ki jih bo vzpostavila v državnem zboru, zavarovala svojega predsednika vlade", trdi Potrč. Odločitve poslancev lahko po njegovem mnenju pomenijo vpliv na neposredno odločanje pristojnih državnih organov.

Glede oddaje na finski televiziji je Potrč dejal, da so za obveščanje javnosti iz različnih vidikov - tudi z vidika predsednika vlade - poklicani mediji in ti bodo po njegovem mnenju zadoščali, da si bodo ljudje ustvarili svojo sliko o dogajanju. Zato ni potrebe, da bi premier Janša nastopil še pred poslanci, je dodal.

Lipa: Janša naj odstopi
Stranka Lipa pa je predsednika vlade Janšo pozvala k odstopu. Kot razlog so navedli informacije iz finskih pravosodnih organov, da je v afero Patria vpleten premier. Poslanci Lipe v imenu državnotvornosti pozivajo k takojšnjemu odstopu z mesta premierja zaradi škode, ki jo povzroča državi in njenim državljanom. Državljani so po mnenju Lipe zaradi nespametne politike vlade podvrženi razslojevanju, revščini in neenakopravnosti.

SLS ni pričakoval take razsežnosti afere
"Pri poslu je očitno šlo za podkupovanja in provizije," je o zadnjih dogodkih v aferi Patria povedal predsednik SLS-a Bojan Šrot. Po njegovem mnenju so bili oškodovani slovenski davkoplačevalci in zato ugotavlja, da bi morali ozadje afere čim prej raziskati in pojasniti. Šrot pojasnjuje, da v SLS-u niso pričakovali, da ima afera take razsežnosti, upa pa, da tudi slovenska policija in tožilstvo delata na primeru ter da se bodo stvari čim prej razjasnile. Po njegovih besedah je pri poslu s patriami očitno šlo za provizije in verjetno za podkupnine.

Janša bo prišel na sejo
Napoved za sklic izredne seje je že sinoči pozdravil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da je izredna seja več kot primerna: "No, morda celo nujna, ker mora v tej situaciji nekaj reči tudi zakonodajalec o tem. Jaz nimam nič proti in bom z veseljem na seji sodeloval."

T. K./A. S.

Koalicija bi rada izredno sejo