Koalicija ob očitkih SDS-a o zlorabi položaja in možnosti kazenske ovadbe brani predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Koalicija ob očitkih SDS-a o zlorabi položaja in možnosti kazenske ovadbe brani predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Parlamentarna preiskava je v demokracijah resna stvar, ne politična igrača in predmet populizma in zlorab," je v izjavi za medije poudaril vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Po njegovih besedah poslanska skupina Gibanja Svoboda trdno stoji za razmisleki in dejanji predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič, ki je po tistem, ko je predlagala spremembe zakona o parlamentarni preiskavi, deležna osebnih pritiskov, groženj in ovadb.

"So ljudje in stranke v državi, ki nimajo ne idej ne rešitev, njihov pogled je usmerjen nazaj v preteklost. Ne mine dan, da ni nekaj narobe, zato imamo referendume, pozive k predčasnim volitvam, interpelacije, proceduralna izigravanja. Enostavno to ni pot, ki vodi Slovenijo najprej," je še dejal Sajovic.

Predsednico DZ-ja so podprli tudi v koalicijskih partnericah, SD-ju in Levici. Poslanka in podpredsednica SD-ja Meira Hot je ob tem poudarila, da inflacija preiskovalnih komisij v tem sklicu DZ-ja ne bo prinesla pravih ciljev, če zadev ne bodo vzeli resno in ugotovili, da je namen parlamentarne preiskave iskanje politične odgovornosti posameznikov, ne pa "šov in pogrom nad posamezniki". "Zato je zelo pomembno, da se parlamentarna preiskava izvaja pod strogimi varovalkami, da se strogo spoštujeta ustava in zakonodaja," je opozorila.

V Levici pa ocenjujejo, da so manevri SDS-a v zadnjih tednih še eni "v vrsti političnih cirkusov z namenom destabilizacije in rušenja koalicije ter izsiljevanja predčasnih volitev". "Trdno smo prepričani, da je predsednica državnega zbora ravnala prav, navsezadnje je upoštevala ugotovitve in priporočila pravne službe državnega zbora," je dejala poslanka Levice Nataša Sukič.

Med SDS-om in predsednico DZ-ja Klakočar Zupančič je bilo namreč v zadnjih tednih znova burno zaradi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o slovenski energetiki, ki sta jo julija vložili opozicijska SDS in NSi. Predsednica DZ-ja pa te točke dnevnega reda doslej ni uvrstila na sejo DZ-ja. Pri tem se je sklicevala na mnenje zakonodajnopravne službe DZ-ja in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Zakonodajnopravno služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo DZ-ja o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Predlagatelji so sicer zatem pripravili čistopis omenjene zahteve, predsednici DZ-ja pa očitali onemogočenje dela opozicije, kršenje poslovnika DZ-ja in ustave ter zlorabo položaja, v SDS-u so namigovali tudi na možnost kazenske ovadbe zoper Klakočar Zupančič.