V koaliciji klavzure za zdaj ne komentirajo. Foto: MMC RTV SLO
V koaliciji klavzure za zdaj ne komentirajo. Foto: MMC RTV SLO

V največji opozicijski stranki SDS so za MMC dejali, da o kakšnem posebnem odzivu na klavzuro za zdaj ne razmišljajo. Tudi v SLS-u so bili jedrnati in klavzuro označili "zgolj kot poskus zakrpati vse večje koalicijske razpoke pred javnostjo in s tem poskus nanosa »korektorja« na podočnjake".

Malce bolj zgovorni so bili v zunajparlamentarnem NSi-ju, kjer menijo, da je vlada "na razvojni klavzuri sicer dobro povzela potrebne ukrepe za izboljšanje stanja na področju gospodarstva, zaposlovanja, javnih financ, preganjanja gospodarskega kriminala in koriščenja evropskih sredstev. Vprašanje pa je, ali je ob tako nizkem zaupanju državljanov in ob pomanjkanju sposobnosti dialoga ter iskanja konsenza sposobna te ukrepe sploh izpeljati."

Vodja poslanske skupine Solidarnost Franc Žnidaršič komentarja ni želel dati, češ da z zadevo ni dovolj seznanjen. Prav tako nima kakšnih velikih pričakovanj glede današnjega kolegija predsednikov strank koalicije, kjer bodo zgolj "veselo spili kavo, kaj se lahko pogovorijo, pa me ne zanima".

V LDS-u in SD-ju so sklenili, da klavzure ne bodo komentirali, odgovore Zaresa pa še čakamo.

Vladna klavzura za pospešek gospodarstvu
V ponedeljek je vlada na razvojni klavzuri koalicije sprejela dokument razvojnih prednostnih nalog. Vanj so vključili konsolidacijo javnih financ, izboljšanje plačilne discipline, učinkovit pregon gospodarskega kriminala, izboljšanje pogojev za delovanje dobrih podjetij, izboljšanje delovanja trga dela, nadaljnjo izpeljavo strukturnih ukrepov in socialnih prilagoditev. Na današnjem kolegiju pa naj bi ta dokument dobil tudi neke vrste čistopis.