Koalicija je že vstopila v drugo polovico mandata, v načrtu pa ima še več pomembnih reform. Foto: BoBo/Borut Živulović
Koalicija je že vstopila v drugo polovico mandata, v načrtu pa ima še več pomembnih reform. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Najpomembneje v tem trenutku je, da imamo jasne prioritete. In te jasne prioritete bo moral zasledovati tudi proračun za prihodnji dve leti, ki bo sprejet na vladi v naslednjih tednih. Na ta način bo popolnoma jasno, kaj je naša pot v naslednjih mesecih in s čim gremo v resnici na neki način tudi po drugi mandat," je premier in predsednik največje vladne stranke Robert Golob dejal v sredo pred svetom stranke Gibanje Svoboda.

"Nam je popolnoma jasno, da so nam ljudje zaupali, ker želijo spremembe in te spremembe bomo tudi izpeljali," je zatrdil. Koaliciji bodo na vrhu tako predstavili usmeritve in cilje vlade. "Pokazali bomo, kaj je bilo izpeljano do danes, predvsem pa, kateri so tisti projekti, katere so tiste zakonodajne spremembe in katere so reforme, ki jih bomo do konca mandata tudi zaključili," je dejal premier.

V ospredju ostaja več pomembnih reform

Predstavniki vseh treh koalicijskih partneric – Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice – sicer zatrjujejo, da od zadanih ciljev, med katerimi so tudi nekatere pomembne reforme, ne odstopajo, se pa zavedajo, da bo treba zavihati rokave. Koalicija je enotna o tem, da v vrhu prioritet ostaja zdravstvena reforma. V pripravi je zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bi med drugim prepovedal delo zdravnikov iz javnega zdravstva pri zasebnikih brez koncesije.

Sorodna novica Golob o izboru komisarja: Ugled Slovenije je kljub manevrom opozicije še naprej visok

Glede plačne reforme v javnem sektorju se čas za pogovore počasi izteka, o davčnih spremembah pa se mora koalicija še pogovoriti. Med željami koalicije je tudi pospešitev sanacije po poplavah, pričakovati pa je tudi pogovor o pripravi sprememb volilnega sistema, za katere so zeleno luč volivci prižgali na zadnjem referendumu. Vladajoči sicer po neuspelem poskusu velikih reformnih korakov že nekaj časa v ospredje dajejo strategijo majhnih korakov.

Z vstopom v tretje leto mandata se koalicija tudi počasi približuje predvolilnemu letu, v katerem se običajno vladajoča politika nerada ukvarja z najbolj perečimi in kompleksnimi vprašanji, ampak pozornost preusmeri v všečne ukrepe in nagovarjanje volivcev. Finančni minister Klemen Boštjančič je sicer po srednem svetu Gibanja Svoboda zatrdil: "Ne bomo nič bolj populistični, ampak bomo preprosto delali."

Ob tem je odprtih tudi nekaj kadrovskih vprašanj, med drugim še ni znano, koga bo premier Golob predlagal za novega ministra za obrambo po izvolitvi Marjana Šarca za evropskega poslanca. Medtem ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh čaka vnovična interpelacija. Premier in poslanska skupina Svobode jo podpirata, so pa do nje zadržani v obeh manjših strankah koalicije.

Vlada bo obravnavala strategijo razvoja primarnega zdravstva

Pred koalicijskim vrhom se je na Brdu pri Kranju sestala tudi vlada, ki na seji med drugim obravnava strategijo razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni do leta 2031. Ukrepi, ki jih zajema strategija, so usmerjeni "v krepitev primarnega zdravstva, ki je nosilni steber zdravstvenega varstva in je ključnega pomena za zagotavljanje dostopnega ter vzdržnega zdravstvenega sistema", so navedli na Ukomu.

Kakšno bo končno besedilo strategije, bo znano po sprejetju na vladi. Predlog, ki je šel skozi javno razpravo, pa je med drugim predvideval ukrepe, kot so širitev ekip ambulant, uvedba variabilnega dela plač zaposlenih na primarni ravni, pa tudi posodobitev mreže izvajalcev na primarni ravni zdravstvenega varstva. Med predvidenimi ukrepi je bila tedaj med drugim vzpostavitev ambulant specializantov družinske medicine in podeželskih ambulant.

Načrtovana je bila tudi vzpostavitev in zagotovitev sistemskega financiranja nacionalno sprejetih kliničnih specializacij za psihologe, logopede, diplomirane medicinske sestre in farmacevte. Predvidena je tudi vzpostavitev terciarne institucije, ki bi skrbela za kontinuiran razvoj primarne ravni zdravstva.