Pred četrtkovim koalicijskim vrhom se je sešel svet stranke Gibanje Svoboda. Opravil bo razpravo o aktualnih političnih razmerah in oblikoval stališča do dela stranke. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Pred četrtkovim koalicijskim vrhom se je sešel svet stranke Gibanje Svoboda. Opravil bo razpravo o aktualnih političnih razmerah in oblikoval stališča do dela stranke. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Premier Robert Golob v izjavi za javnost pred sejo sveta Gibanja Svoboda ni želel komentirati zapletov s slovenskim komisarskim kandidatom. "Postopkov, ki še potekajo, ne želim komentirati, tudi tokrat ne bom komentiral postopka imenovanja komisarja. Zdaj čaka na obravnavo v parlamentu, ko bo kaj več znanega, ga bom tudi komentiral, prej pa ne. Vsakič znova me fascinira, preseneča, kako se opozicija trudi s proceduralnimi zapleti, tudi tiste odločitve, na katere nima popolnoma nobenega vpliva – in v primeru komisarja nima nobenega vpliva – zavlačevati samo zaradi zavlačevanja, samo da ovira delo. V tem primeru je dobra novica, da sem o tem govoril tudi s predsednico Evropske komisije in postopki v Evropi zaradi tega ne bodo trpeli. Predvsem pa ugled Slovenije ostaja kljub vsem tem manevrom opozicije še naprej visok," je dejal Golob, ki pa ni odgovoril na vprašanje glede imenovanja novega ministra za obrambo, niti ni pojasnil, ali še zaupa ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ki jo čaka že druga interpelacija.

Sorodna novica Koalicija zahteva sklic seje odbora, Breznik pa pismo Ursule von der Leyen slovenski vladi

Preden bo vlada predlog za komisarsko kandidatko Marto Kos poslala v Bruselj, mora mnenje, ki sicer ni zavezujoče, posredovati še pristojni odbor v DZ-ju. Predsednik odbora za zadeve EU-ja Franc Breznik (SDS) vztraja, da želi, če naj bi sejo sklical za petek, do četrtka od vlade dobiti dodatna gradiva in pojasnila o razlogih za zamenjavo kandidatov. Ker v Sloveniji postopek imenovanja komisarske kandidatke še ni končan, je predsednica komisije Ursula von der Leyen za sredo predvideno predstavitev komisarskih kandidatov preložila na torek.

Vrh koalicijskih strank bo v četrtek

Svet Gibanja Svoboda se je pred četrtkovim koalicijskim vrhom seznanil z usmeritvami in cilji vlade, predvsem pa stranke do konca mandata. Kot so sporočili iz Gibanja Svoboda, so se pogovarjali tudi o tem, v kakšni kondiciji je stranka Gibanje Svoboda.

"Ugotovili smo, da je ta kondicija dobra. Predvsem smo ponosni, da stranka dobro dela na vseh področjih – od vlade in državnega zbora do dela na terenu, to je v lokalnem okolju," je pojasnila predsednica Sveta Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič.

V Gibanju Svoboda pravijo, da so v dobri kondiciji.  Foto: Igor Kupljenik/Bobo
V Gibanju Svoboda pravijo, da so v dobri kondiciji. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Bostjančič: Gospodarske razmere so zelo dobre

"Ponovno smo opravili zelo odkrit pogovor o stvareh, ki so bile narejene in o stvareh, ki jih bomo naredili do konca tega mandata, tudi kot priprava na jutrišnji koalicijski vrh. Kljub temu, da smo lansko leto doživeli največjo naravno nesrečo v zgodovini Slovenije, je v veliki meri ali pa dobršen del Slovenije na to že pozabil. Precej zaslug je tudi zaradi tega, ker je seveda vlada precej hitro in učinkovito odreagirala," pa je po seji sveta Svobode povedal podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič.

"Gospodarske razmere v državi, kljub temu, da ves čas poslušamo kritike, so pravzaprav zelo dobre. V EU smo država z eno najnižjih stopenj inflacije, država za eno najnižjih stopenj brezposelnosti in tudi država za eno najvišjih stopenj rasti. Seveda bi si želel, da je ta še višja, sploh ko se primerjamo s kakšnimi drugimi deli sveta, ampak znotraj EU-ja, ko se primerjamo med državami, ki v tem okolju delujemo, so to dejstva," je dodal.

Boštjančič je povedal, da so na svetu stranke pogovarjali tudi o ciljih in prioritetah do konca mandata, "da vztrajamo pri tistih stvareh, o katerih ves čas že govorimo, torej zdravstvo, mladi, ukrepi za pomoč mladih in na drugi strani splošna blaginja ljudi." Poudaril je še, da kljub "vsem polenom, ki jih dobivajo pod noge, ne bodo nič bolj populistični."

Golob: Ugled Slovenije ostaja visok