Vsi kandidati za evropske komisarje morajo dobiti tudi zeleno luč v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Vsi kandidati za evropske komisarje morajo dobiti tudi zeleno luč v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Tomc je v objavi na omrežju X ocenila, da je za zamude pri iskanju komisarskega kandidata iz Slovenije "odgovorna izključno slovenska vlada, saj se je premier Robert Golob v zadnjem hipu uklonil željam predsednice komisije Ursule von der Leyen" in umaknil svojega kandidata Tomaža Vesela, ki mu SDS v Evropskem parlamentu ne bi nasprotoval, čeprav ni sodeloval pri izbiri. Tomc meni tudi, da bi Vesel v parlamentu zagotovo dobil zeleno luč.

Vlada je po njeni oceni s tem škodovala ugledu Slovenije in ni zaščitila suverenosti, ki jo ima kot članica EU-ja. Da bi omilila škodo, ki jo je naredila v Bruslju, pa "koalicija izvaja nedopustne pritiske na predsednika odbora DZ-ja za evropske zadeve Franca Breznika in ga sili v kršenje postopkov".

Sorodna novica Golob o izboru komisarja: Ugled Slovenije je kljub manevrom opozicije še naprej visok

Marta Kos, za katero se še ne ve, v kateri politični skupini bo, po mnenju Tomc "nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij". Oporeka ji tudi, da ima prebivališče v Švici, ne v Uniji, da je "nekdanja sodelavka tajne službe" in da naj bi zaradi mobinga predčasno končala mandat veleposlanice. Slovenska delegacija v EPP-ju – v njej so štirje poslanci SDS-a in poslanec NSi-ja Matej Tonin – imenovanja Kos za komisarko ne podpira, je dodala Tomc.

Nemec: Kos ima tako kot Vesel znanje in kompetence

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S & D/SD) pa je presodil, da je "čas, da z največjo mero odgovornosti do naše države enotno stopimo za predlog vlade in podpremo kandidatko Marto Kos". Meni, da ima Kos enako kot Vesel znanje in kompetence, potrebne za opravljanje najzahtevnejših nalog v komisiji.

Sorodna novica Koalicija zahteva sklic seje odbora, Breznik pa pismo Ursule von der Leyen slovenski vladi

Velik delež odgovornosti za zaplet pri sestavljanju komisije po njegovem mnenju nosi tudi von der Leyen, ki jo je obtožil politične preračunljivosti, saj so nezadovoljstva deležne zgolj države, katerih kandidatke in kandidati ne prihajajo iz njene politične skupine EPP. Spolno uravnoteženost, za katero naj bi si prizadevala, je nadomestila neuravnoteženost pritiskov na podlagi političnih meril.

Nemec meni, da mora Slovenija najprej poskrbeti za zaščito svojih interesov in izkazati enotno podporo predlagani kandidatki Marti Kos – tako doma kot v Bruslju. "Od signala, ki ga bomo v prihodnjih dneh poslali Evropski komisiji, ne bodo odvisna samo naša pogajalska izhodišča za resor, temveč tudi nadaljnje pozicioniranje Slovenije pri uveljavitvi njenih interesov v EU-ju," je dodal.