Franc Breznik, predsednik odbora DZ-ja za zadeve Evropske unije na zadnji seji. Foto: DZ/Matija Sušnik
Franc Breznik, predsednik odbora DZ-ja za zadeve Evropske unije na zadnji seji. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predsednik odbora DZ-ja za zadeve Evropske unije Franc Breznik (SDS) je v torek sporočil, da bo sejo odbora v petek sklical le, če bo do četrtka od vlade prejel pojasnila o razlogih za zamenjavo kandidature Tomaža Vesela.

Sorodna novica Bodo kandidaturo Marte Kos v DZ-ju obravnavali v petek ali še pozneje?

Kot je dodal, imajo v SDS-u zanesljive informacije, da Vesel "ni kar samostojno odstopil od kandidature, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo". Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden poslala premierju Robertu Golobu. "Mi želimo samo argumente predsednice Evropske komisije, zakaj je bil zavrnjen," je pojasnil Breznik.

Predsednik SDS-a Janez Janša pa je danes (sreda) na X-u opozoril, da v vladnem gradivu ni bilo podpisane odstopne izjave Tomaža Vesela. Prav tako ni bilo dopisa predsednice Evropske komisije z dne 5. septembra, v katerem ni navedena pravna podlaga, ki omogoča zavrnitev kandidature še pred zaslišanjem v Evropskem parlamentu, je dodal in opozoril: "Ne samo poslanci, tudi javnost ima pravico, da se seznani z obema dokumentoma."

Koalicijski poslanci: Vlada je posredovala vse potrebno gradivo

Koalicijske poslanske skupine so v zahtevi za sklic nujne seje odbora navedle, da je vlada v DZ posredovala vse gradivo, potrebno za obravnavo predloga kandidature za članico Evropske komisije. Naknadno pa je vlada še istega dne na podlagi zaprosila predsednika odbora poslala tudi dodatno gradivo, so navedle.

Sorodna novica Grošelj o postopku imenovanja kandidatke: Ne pozabimo na leto 2014 in kako se je zadeva končala

Tudi vlada poudarja, da je v odgovoru predsedniku odbora Brezniku posredovala gradivo, ki je predstavljalo podlago za odločanje o nominaciji kandidatke Marte Kos. Kot so danes (sreda) na vprašanje Slovenske tiskovne agencije pojasnili v kabinetu premierja, je vlada Brezniku pojasnila, da je o novem predlogu kandidature odločala izključno na temelju odstopa prejšnjega kandidata.

Niso pa v kabinetu premierja odgovorili na vprašanje, ali bo vlada ugodila zahtevi, ki jo je Breznik izpostavil kot pogoj za sklic seje v petek, ter torej odbor seznanila z vsebino pisma. Prav tako niso odgovorili na vprašanje, kako bo Slovenija predsednici Evropske komisije pojasnila morebitno nadaljnjo zamudo pri pošiljanju imena kandidatke za evropsko komisarko, če seje pristojnega parlamentarnega odbora v petek ne bo.

Ursula Von der Leyen je namreč za danes napovedano predstavitev ekipe v Evropskem parlamentu že preložila na torek, ker Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke.

Na podlagi zahteve koalicije mora biti seja odbora sklicana najpozneje v 14 dneh.