Predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS-u Vesna Starman. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS-u Vesna Starman. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nekoč sem dejal, da bi v Sloveniji lahko imeli predsednico države ali predsednico vlade. Danes to trdim še z večjim prepričanjem.

Radovan Žerjav, predsednik SLS-a
Radovan Žerjav
V statutu stranke je določeno, da mora ena izmed podpredsednic biti ženska, poudarja Žerjav. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Družina je temeljna celica družbe. Ohranja populacijo, ohranja slovenstvo.

Olga Franca, podpredsednica SLS-a

"Danes je praznik žensk, a potrebno se je vprašati, ali lahko danes vse ženske praznujejo," je na včasih podrejen položaj žensk na tiskovni konferenci opozoril predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Kot vodja politične stranke je izpostavil predvsem primanjkljaj žensk v politiki.
Ob tem je opozoril na kvote, ki so sicer namenjene vzpostavljanju ravnotežja in vsaj minimalne udeležne žensk v politiki, a v praksi pogosto delujejo proti temu: "Imamo nek občinski odbor, ki je bil sestavljen skoraj samo iz žensk. Zavoljo teh kvot smo morali ravno tam, kjer je bilo mogoče, več žensk spraviti v politiko, te izločiti. Škoda." V stranki se zato zavzemajo za pozitivno diskriminacijo žensk v politiki in pripravljajo akcijski načrt za izvajanje zakona o enakih možnostih.

Starmanova: Povečana rodnost, vrtcev ni
"Od nas se pričakuje, da bomo ostajale doma in potisnile kariero nazaj," je dejala predsednica Slovenske ženske zveze pri SLS-u Vesna Starman. V Sloveniji se po njenih besedah spoprijemamo s feminizacijo poklicev, kar se kaže tudi v mačehovski politiki države, ki kljub statističnim podatkom o povečani rodnosti ni pripravila in povečala števila vrtcev - le več otrok v eno skupino je natlačila. "Varstvo otrok je ženska naravna danost - če varuje 15 ali 30 otrok, je čisto vseeno," pojasnjuje. Mnogo otrok je zaradi neodzivnosti vlade ostalo pred vrati vrtcev, starši pa so prisiljeni najemati varuške - "varuške, in ne varuhe", je poudarila.
Ženske pogosto za enako delo prejmejo manjše plačilo kot moški; ob tem pa da ostaja skrb za otroke in vzdrževanje doma skoraj izključno žensko breme. Ker ob vsem tem zaradi bioloških posledic svojega spola (materinstvo) težje dobijo zaposlitev, to pomeni velik pritisk na ženske, je dejala Starmanova. "Koliko bomo morale še požreti, da se bomo lahko končno postavile v prve vrste," se sprašuje.
Franca: Stvari se izboljšujejo
Podpredsednica SLS-a Olga Franca je pozdravila 5. marec, prvi evropski dan enakega plačila. V sporočilu Evropske komisije ob tem dnevu so zapisani uradni statistični podatki: Ženske v Evropski uniji v povprečju zaslužijo 17,5 odstotka manj kot moški. V Sloveniji je stanje nekoliko boljše - osem odstotkov manj. Olga Franca pozdravlja pozitivne premike na področju delovne zakonodaje in vlado poziva, naj z ukrepi nadaljuje, da bomo dosegli cilj 0-odstotne razlike. Med možne ukrepe je uvrstila tudi popolno odpravo diskriminatornih določil v delovnih pogodbah, kot je odpoved možnosti zanositve za določeno časovno obdobje.
Za stranko SLS je družina temeljna celica družbe, saj ohranja populacijo in s tem tudi slovenstvo, zato zasluži posebno pozornost, je dejala Franca in dodala, da je SLS pri pokojninski reformi dosegel, da se davčna olajšava ne konča pri drugem otroku, temveč velja za vse sledeče.
Še vedno sporen družinski zakonik
SLS zato poziva vlado, naj konča usklajevanje družinskega zakonika in iz njega umakne sporne člene, s čimer bi po njihovem mnenju omogočili kakovostnejše urejanje družinskih razmerij, vključno z otroki. Opozorili so tudi na zamujanje akcijskega načrta za krepitev podpore mladim družinam - kar je tudi zaveza koalicijske pogodbe.

Po mnenju stranke bi morala vlada občine zakonsko zavezati, da namenijo več sredstev za infrastrukturo (vrtci, šole, krizni centri, varne hiše). Vlado tudi pozivajo, naj v prihajajoči zdravstveni reformi ne krči sredstev za matere - kot na primer nadomestilo za varstvo otroka.

Nekoč sem dejal, da bi v Sloveniji lahko imeli predsednico države ali predsednico vlade. Danes to trdim še z večjim prepričanjem.

Radovan Žerjav, predsednik SLS-a

Družina je temeljna celica družbe. Ohranja populacijo, ohranja slovenstvo.

Olga Franca, podpredsednica SLS-a