Foto: BoBo
Foto: BoBo

Voditeljici manjših koalicijskih strank pa sta Golobu že sporočili: "Potrebe po krčenju ministrstev iz kvot SD-ja in Levice ni."

Po slabih javnomnenjskih izidih in številnih ministrskih menjavah ter pretresih znotraj Gibanja Svoboda je Robert Golob pred krompirjevimi počitnicami, tudi zaradi poplavne obnove, napovedal vladno rekonstrukcijo. Morda celo drastično zmanjšanje števila ministrstev.

"Veliko pomeni tudi 17. Veliko število je vse, kar je večje od 12. Pri tako velikem številu ministrstev medresorsko usklajevanje postane cokla za učinkovitost delovanja vlade," je dejal Golob.

Kako si rekonstrukcijo in zmanjšanje vladne ekipe predstavlja, bo partnerjem predstavil na srednem koalicijskem sestanku. A v SD-ju in Levici odločno sporočajo, da se vlada nima časa ukvarjati sama s sabo.

"Naši resorji, naša ministrstva delujejo dobro, mi ne vidimo potrebe po zmanjševanju vlade zdaj, ko smo začeli delati, vidimo pa izjemno potrebo po izvajanju naših nalog," je dejala predsednica SD-ja Tanja Fajon.

"V Levici še vedno menimo, da je koalicijska pogodba dobra, za njo stojimo in za nas so ene izmed ključnih stvari, ki jih moramo do konca mandata uresničiti, seveda tako na področju stanovanjske problematike in pa zdravstvo," je dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko.

V obeh strankah se torej nagibajo predvsem k spremembam zavez in prioritet koalicijske pogodbe, ne pa h krčenju svojih ministrskih mest. Največkrat se omenja žrtvovanje ministrov Aleksandra Jevška in Simona Maljevca.

"Ne morem komentirati predlogov, ki jih ni. V Levici smo ponosni na delo, ki je bilo opravljeno na naših resorjih, to so tudi stališča, za katerimi stojimo," je dejala Vrečko.

"Na vsak način minister Jevšek skozi kohezijo in skozi pridobivanje evropskih sredstev zelo dobro dela in ne vidim in ne čutim nobene potrebe po zmanjševanju naših resorjev," je dejala Fajon.

Ima pa koalicija za morebiten dogovor o zmanjšanju števila ministrstev še nekaj časa. Zakona o vladi, ki so ga volivci potrdili na referendumu, namreč eno leto po uveljavitvi vlada ne more spreminjati. Zakon sicer velja od 28. decembra lani.

Vrh koalicije v sredo