Časi dopustov so tu, na meji kolone pločevine

Dolga vrsta vozil se je pred mejnim prehodom Dragonja nabrala tudi prejšnji teden, ko so morali vozniki čakati na izstop iz države tudi do šest ur, in sicer predvsem zaradi preverjanja PCT-pogojev (ali so preboleli covid, bili cepljeni ali testirani) in zaradi trenutno zaprtega mejnega prehoda Sečovlje.

Mejni prehod Sečovlje je zaradi prenove zaprt že od 10. maja, obvoz je urejen ravno prek mejnega prehoda Dragonja. Za promet ga bodo znova odprli v noči na torek ob polnoči. Kot je poročala novinarka TV Slovenija Irena Cunja, se bodo razmere sicer izboljšale, ne pa uredile.

Zaradi gneče še posebej ob poletnih mesecih se namreč domačini spopadajo z velikimi stiskami pri prehajanju mejne črte. "Ob 8. uri zjutraj sem stala na meji s Slovenijo 20 minut, sin je zato zamudil v šolo, ker je bil na mejnem prehodu Dragonja odprt samo en pas," je za TV Slovenija povedala obmejna prebivalka Mateja Grbec. Delo, šola, dejavnosti otrok, obisk zdravnika, obmejni prebivalci mejo prestopajo tudi petkrat na dan.

Stanje na cestah

"Vsekakor to ni samo težava občine Piran, ampak vseh istrskih občin Slovenije, ker ljudje, ki migrirajo čez, hodijo tudi v Koper, v Izolo in ne nazadnje tudi v Trst," je povedal podžupan Pirana Karlo Radovac.

Nenehna gneča na mejnem prehodu Dragonja

Maloobmejni prehod Sečovlje? Dodaten pas za domačine?

Domačini pričakujejo dolgoročno rešitev, zato predlagajo prekategorizacijo mejnega prehoda Sečovlje v maloobmejni prehod. "Če to ne bo mogoče, pa naj nam, obmejnim migrantom, omogočijo dodaten pas oz. naj nas spustijo čez pas za tovornjake oz. avtobuse," je še dejala Mateja Grbec. Ta predlog so na ministrstvu za notranje zadeve že označili za nesmiseln.

Domačini so že napisali peticijo in na obeh straneh meje zbrali 500 podpisov. Z občine Piran napovedujejo sestanek s pobudniki prihodnji teden.

Gneča danes tudi na drugih mejnih prehodih

Na mejnem prehodu Gruškovje je bilo treba za prestop meje čakati do eno uro, čakalna doba pa je bila tudi na mejnih prehodih Slovenska vas, Obrežje in Jelšane.