Komisija bo preiskovala le obdobja v letih 2003, 2004 in 2008. Foto: MMC RTV SLO
Komisija bo preiskovala le obdobja v letih 2003, 2004 in 2008. Foto: MMC RTV SLO

Za razširitev bi kolegij potreboval soglasje poslanske skupine SDS-a, ki pa ga ni dala. Komisijo naj bi državni zbor ustanovil v sredo.

Kot zatrjuje Bojan Kontič, SD, bi bila razširitev preiskave potrebna zato, ker predlog za ustanovitev komisije predvideva, da bo ta ugotavljala le odgovornost za izbris in njegove posledice v obdobju od začetka leta 2003 do oktobra 2004 ter od 22. novembra 2008 naprej. Najpomembnejše obdobje, to je februar 1992, ko se je izbris zgodil, bi bilo tako izpuščeno.

Jože Tanko, SDS, pa je dejal, da v razširitvi preiskave na omenjeno obdobje ne vidijo smisla, zato predloga niso sprejeli.

Opozicijo ujezilo zmanjšanje časa
Kolegij je na seji določil tudi čas obravnave posameznih točk aprilske seje državnega zbora. Pri tem je polemiko sprožilo ravnanje koalicije, ko je PS SDS-a kot predlagateljici zmanjšala čas za dopolnilno obrazložitev zakona o pokojninskem dodatku s 15 na 5 minut, čas za dopolnilno obrazložitev akta o ustanovitvi preiskovalne komisije o izbrisanih pa s 30 na 15 minut.

Tanko je pri tem protestiral, saj bi moral po njegovih besedah predsednik predlagateljem dovoliti tak čas, kot so ga najavili, saj je bila taka praksa tudi v prejšnjem mandatu. Predsednik DZ-ja Pavel Gantar pa mu je odvrnil, da o tem odločata predsednik in kolegij.

E. S.