Izostanek povabljenih predstavnikov SDH-ja in DUTB-ja so člani komisije soglasno označili za nedopusten. Foto: BoBo
Izostanek povabljenih predstavnikov SDH-ja in DUTB-ja so člani komisije soglasno označili za nedopusten. Foto: BoBo
Andrej Šircelj
Andrej Šircelj je dejal, da predstavniki SDH-ja in DUTB-ja niso tisti, ki bodo diktirali, katere informacije in kdaj lahko dobi DZ. Foto: BoBo
Jan Škoberne
Ignoranca vodstva DUTB-ja in SDH-ja je nedopustna, je dejal Jan Škoberne. Foto: BoBo

Na zahtevo SDS-a so na seji med drugim obravnavali zahtevo za obrazložitev razlogov o smiselnosti slovenskega financiranja delovnih mest na Hrvaškem v primeru reševanja Cimosovega spora na Hrvaškem s poravnavo med Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in hrvaško slabo banko DAB. A ker so se v tem času razmere spremenile in je italijanski sklad Palladio Finanziaria sporočil, da odstopa od nakupa Cimosa, pogodba o poravnavi pa ni bila podpisana, so člani komisije od vlade želeli slišati vsebino alternativnega načrta za reševanje Cimosa.

Predstavniki DUTB-ja in Slovenskega državnega holdinga (SDH) se seje niso udeležili, ker da je situacija preveč občutljiva za Cimos, da bi lahko prišli, je pojasnil predsednik komisije Andrej Šircelj iz SDS-a. "Predstavniki SDH in DUTB niso tisti, ki bodo diktirali, katere informacije in kdaj lahko dobi DZ. Poslanci imamo pravico vedeti, kaj se dogaja v državi in kaj z davkoplačevalskim denarjem. Če so ti gospodje nad DZ-jem, naj povedo. Če so podatki občutljivi, se seja lahko zapre za javnost," je navedel.

"Nedopustna ignoranca DUTB-ja in SDH-ja"
Jan Škoberne iz SD-ja je soglašal, da je ignoranca vodstva DUTB-ja in SDH-ja nedopustna, in hkrati predlagal sklep, naj vlada zagotovi njihovo obvezno udeležbo na sejah teles DZ-ja, na katere so vabljeni. Takšen sklep so člani komisije podprli soglasno in sejo do zagotovitve njihove navzočnosti prekinili.

"Če v SDH in DUTB ne čutijo odgovornosti, da bi prišli na današnjo sejo, ko v zraku visi 3.000 delovnih mest, jim tudi sklep vlade ne bo pomagal," je dejala Alenka Bratušek iz skupine nepovezanih poslancev. Nikomur ne koristi, če govorimo o člankih iz medijev, medtem ko drugih informacij ni, pa je menila Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS-a.

Dejavnost ima perspektivo
Janez Janša iz SDS-a je predlagal, naj na sejo povabijo Vojka Antončiča in Andra Ocvirka, ki sta bila v času, ko je Cimos zašel v finančne težave, v nadzornem svetu te družbe. Prepričan je tudi, da velja razmisliti, če bi se za isti denar nekje pridobilo 2000 delovnih mest, je treba vlagati tja. Cimos je tovarna, ki ne proizvaja nogavic, pač pa izdelke, kjer se splača potruditi, da bi našli rešitve. "Ne gre samo za delovna mesta, ampak tudi za to, da se dejavnost, ki ima še vsaj 10 ali 20 let perspektive, nadaljuje," je še dodal Janša.

Luka Mesec iz ZL-ja je poudaril, da se mu zdi naslov seje šovinističen do hrvaških delavcev. "Obrat v Buzetu je bil vsa leta nepogrešljiv del skupine Cimos in hrvaški delavci nikakor niso odgovorni za usodo Cimosa," je dejal in dodal, da je seja v okviru, kot je bila zastavljena, nesmiselna.

"V medije prihajajo same neresnice"
Državni sekretar Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva je poslancem pojasnil, da do izplačila sedmih milijonov evrov, s katerimi bi posredno financirali hrvaška delovna mesta, ni prišlo. Po njegovih besedah se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek v postopek vključil z dobrimi nameni. "Minister včeraj tudi ni bil v Frankfurtu, v medije tako prihaja kup neresnic, in to je najhujše, kar se trenutno dogaja Cimosu," je opisal položaj in nadaljeval, da bo o samem načrtu B za Cimos več povedanega prihodnji teden na seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo.

SDH in DUTB sta finančno ministrstvo seznanila s tveganjem umika italijanskega kupca v primeru Cimosa in z grobim osnutkom načrta B. "Vendar morajo pripraviti načrt konkretnih dejavnosti, ki jih bomo preverili, da bodo skladne z dovoljenimi državnimi pomočmi," je pojasnila sekretarka Miranda Groff Ferjančič s finančnega ministrstva.