Kandidatura Fakina je sprožila različna mnenja strank in stroke, zadnjo besedo o njegovi izvolitvi pa bodo imeli poslanci. Foto:
Kandidatura Fakina je sprožila različna mnenja strank in stroke, zadnjo besedo o njegovi izvolitvi pa bodo imeli poslanci. Foto:
Popolnjevanje programskega sveta RTV SLO
Fakin na poti na ZZZS

Kandidat za mesto generalnega direktorja zavoda potrebuje navadno večino poslanskih glasov, a njegova usoda kljub vsemu še ni znana, saj so LDS, SDS in NSi napovedali, da bodo njihovi poslanci glasovali po svoji vesti. Fakina naj bi v DZ-ju podprli SLS, SNS, DeSUS, SD in nepovezana poslanska skupina, predtem pa je dobil tudi podporo večine članov skupščine zavoda. Nasprotovali so mu le predstavniki vlade.

Imenovanju Fakina na mesto generalnega direktorja ZZZS-ja nasprotujejo tudi zdravniške organizacije, ki so predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju in poslancem s posebnim pismom odsvetovale podporo njegovemu imenovanju. Fakina namreč bremenijo očitki glede pretiranega zaračunavanja zdravila eritropoetin in afera nepregledanih brisov.

Nov postopek imenovanja svetnikov programskega sveta
Komisija je sporočila, da bo zaradi zapletov pri imenovanju dveh svetnikov Programskega sveta RTV-ja v celoti ponovila postopek.

Poslanci so podprli imenovanje dveh novih svetnikov, Jurija Paljka in Marjana Terpina, nato je predsednik državnega zbora France Cukjati ugotovil, da sklepa nista bila sprejeta v skladu z zakonom o RTV Slovenija, ki za imenovanje svetnikov predvideva večino vseh poslancev. Ker je Cukjati ugotovil, da določila ni upoštevala že mandatno-volilna komisija, je sklenil, da bo ponovil celotni postopek imenovanja. Komisija bo tako nova svetnika znova zbirala med vsemi 16 kandidati, ki so se prijavili na javni poziv.

Člani komisije so sicer brez glasu proti podprli predlog, naj DZ v programski svet RTV Slovenija imenuje Borisa Vezjaka, ki ga je predlagal LDS.

Popolnjevanje programskega sveta RTV SLO
Fakin na poti na ZZZS