Generalnemu direktorju RTV-ja bo mandat potekel konec maja. Foto: RTV Slo
Generalnemu direktorju RTV-ja bo mandat potekel konec maja. Foto: RTV Slo
Televizija Slovenija
Javni zavod bo do imenovanja novega generalnega direktorja verjetno vodil vršilec dolžnosti. Foto: RTV Slo

Proti so bili poslanci vladajoče koalicije in SNS-a, Štakula pa so podprli nekateri poslanci LDS-a in Socialnih demokratov.

DZ bo o soglasju k imenovanju Štakula predvidoma odločal na rednem majskem zasedanju, ki se bo predvidoma začelo 16. maja. Mnenje komisije zanj ni zavezujoče. Štakulu se štiriletni mandat izteče 24. maja. Nov mandat se lahko začne šele, ko k imenovanju da soglasje DZ.

Koalicija bo počakala
Predstavniki vladne koalicije so se odločili počakati, saj je v obravnavi nov zakon o RTV-ju, ki predvideva drugačen način in postopek imenovanja generalnega direktorja javnega zavoda.

Pred današnjo sejo parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport je predsednik odbora Branko Grims predlagal razširitev dnevnega reda s predlogom za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu zakona o RTV Slovenija.

Svet RTV-ja in komisija različno
Na aprilski seji Sveta RTV je Štakul dobil 15 glasov, njegov protikandidat Miran Ribič pa en glas. Šest članov sveta se je glasovanja vzdržalo, tudi zaradi pomislekov o imenovanju, saj je v pripravi nov zakon, ki predvideva drugačen način vodenja in imenovanja generalnega direktorja zavoda.

Pred nekaj več kot štirimi leti tedanji generalni direktor Janez Čadež ni dobil soglasja državnega zbora, zato je svet RTV razpis ponovil. Čadež je bil nato do imenovanja Aleksa Štakula nekaj mesecev vršilec dolžnosti.