O predlogih za nova nadzornika Slovenske tiskovne agencije bo odločal še državni zbor. Foto: BoBo
O predlogih za nova nadzornika Slovenske tiskovne agencije bo odločal še državni zbor. Foto: BoBo
Ostre besede na seji mandatno-volilne komisije

Med razrešenimi nadzorniki so predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc, Marko Laznik, Miha Klun, Amalija Lukner in Maruša Tratnjek, ki bi jim mandat sicer potekel konec prihodnjega leta.

Predlogu so nasprotovali poslanci opozicijskih strank SD in PS. Po mnenju poslanca SD-ja Janka Vebra mandatno-volilna komisija nima pravne podlage za krivdno razrešitev nadzornikov. Po Vebrovem mnenju je glasovanje pokazalo, da "ne spoštujemo pravnega reda".

Tudi Jani Möderndorfer iz Pozitivne Slovenije meni, da tak način razrešitve ni skladen z zakonodajo, zato je predlagal, da glasovanje preložijo vsaj za toliko časa, da parlamentarna služba za zakonodajo pripravi mnenje o zakonitosti, "potem pa naj koalicija izvede ta medijski masaker".

Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je ob tem opozorila na poročilo računskega sodišča, ki je ugotovilo več nepravilnosti v poslovanju RTV Slovenija v letih 2010 in 2011, nadzornikom pa je poročilo očitalo tudi slabo izvajanje nadzora.

Komisija je pred tem potrdila predlagana člana za nadzornika Slovenske tiskovne agencije, Zlato Krašovec in Martina Mlakarja. Oba kandidata bo komisija predlagala državnemu zboru v imenovanje. Tej odločitvi pa so nasprotovali opozicijski poslanci, ki menijo, da imenovanje Zlate Krašovec za nadzornico ni skladno z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji.

Zakon namreč določa, da nadzornik STA-ja ne more biti oseba, ki je v delovnem razmerju oziroma pogodbeno sodeluje s podjetji, ki opravljajo enake oziroma podobne storitve. Po mnenju opozicijskih poslancev bi prav tu lahko nastal konflikt interesov, saj je Zlata Krašovec stalna komentatorka tednikov Reporter in Demokracija.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko se s tem ni strinjal, saj meni, da tednika ne opravljata enake oziroma podobne storitve, kot jih opravlja STA. Poslanec Državljanske liste Rihard Braniselj je še dodal, da takega mesta ne more zasesti nekdo, ki ni medijski strokovnjak, pri čemer pa tak strokovnjak po mnenju Branislja ne more biti nekdo, ki se z mediji ni nikoli ukvarjal.

Prav to, da Krašovčeva piše kolumne za Reporter in Demokracijo, po mnenju poslanca SD-ja Matjaža Hana kaže, da si želi koalicija podrediti medije. Po Hanovem mnenju je s tem imenovanjem "evidentno, da bodo zasedli to mesto ljudje, ki so zvesti desnici in so to večkrat tudi pokazali s svojim pisanjem". Poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper je ob tem dodala, da bi se morala vladajoča stran omejiti pri poseganju v medije.

Odločanje o več kadrovskih zadevah
Člani mandatno-volilne komisije so za predsednika Državne revizijske komisije predlagali Boruta Smrdela, za člana Državne volilne komisije pa Andreja Benkoviča. Za člana nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov NEK-a pa komisija predlaga Milana Beričiča.

Ostre besede na seji mandatno-volilne komisije