Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica "Vlada je z odlokom o PCT-ju sprožila odločanje za manj varno cepivo"

Gostja oddaje Politično s Tanjo Gobec sta bila Musil, sicer predstojnik katedre za psihologijo, in nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.

Na vprašanje voditeljice, kako gledata na nestrpnost, jezo in gnev, ki so se izrazili tudi na protestih, in kako najti izhod iz prepada med cepljenimi in necepljenimi, je Bojan Musil odgovoril, da se je situacija zelo zaostrila v zadnjih tednih. "Mislim, da ni moralistično, če rečem, da smo se kot družba zaplezali. Kako to premagati in spraviti kolesje v smer večjega zaupanja? Prvi korak bi bil, da bi odgovorni priznali, da strategija cepljenja ne deluje, da smo tukaj zagrešili številne napake. Mislim, da se je to, da bo ta strategija katastrofalna, kazalo že v začetku, ko so se začele ob starostnikih, ki so bili prva skupina cepljenih, različne skupine izjem. Že takrat je bilo to načeto. Verjetno bi bilo treba tudi zamenjati tiste, ki so te kampanje vodili oziroma govorce. Treba bi bilo umiriti komunikacijo. Ampak govorim nekaj, kar številni strokovnjaki govorijo že zelo dolgo." Dodal je, da bo konec epidemije sam po sebi nekaj rešil, znova vzpostaviti zaupanje pa bo zelo težko.

Dušan Keber pa je dejal, da je odgovornost v večjem delu, čeprav ne v celoti, na vladi. "Zaradi njene arogance, slabega vodenja, spreminjajočih se ukrepov, nagnjenosti k represiji in omejitvam in zaradi občutka, kot da se želijo maščevati, občutka, da je vlada hudobna do svojih državljanov. Ta občutek je grozljiv. Ob tem menim, da bomo morali ta hip sprejeti, da bomo ostali na nizki ravni precepljenosti in da bomo morali cepljeni in necepljeni živeti skupaj in tolerirati drug drugega in se vsak zase naučiti, kako se bomo v teh okoliščinah varovali skozi prihajajočo zimo." Keber je še dodal, da bi morala vlada, kot sam že ves čas ponavlja, uvesti metode prezračevanja v šolah in domovih starejših občanov in vztrajati pri vseh varnostnih ukrepih, vključno z maskami, da bi necepljeni vsaj na ta način bili bolj varni.

Sogovornika sta komentirala tudi tragično smrt 20-letnega dekleta, ki je bila najverjetneje posledica cepljenja s cepivom podjetja Janssen. Keber je dejal, da je vlada storila nepredstavljivo napako, ko je dopustila, da se cepivo Janssen, ki se ga daje v enem odmerku, že na dan prejema razglasi za zadostnega in posamezniku zagotavlja potrdilo o cepljenju. Sogovornika sta iskala tudi vzroke za upor proti cepljenju.

Politično: Razkol zaradi cepljenja