Dernovšček bo Križnarju izročil stvari, ki jih ta potrebuje. Foto: RTV SLO
Dernovšček bo Križnarju izročil stvari, ki jih ta potrebuje. Foto: RTV SLO
Drnovšek sudanskemu predsedniku v pismu pojasnjuje, da Križnar ni imel drugih nalog kot v okviru mirovnega procesa. Foto: EPA

Z MZZ-ja so sporočili, da je Dernovšček dobil vtis, da so sudanski sogovorniki z naklonjenostjo prisluhnili slovenskim stališčem in prizadevanjem v zadevi Križnar. Konzul si še posebej prizadeva, da bi se s Križnarjem čim prej srečal in mu izročil vse tisto, za kar ga je prosil v četrtkovem telefonskem pogovoru, to je literaturo in pribor za pisanje. Danes je bil sicer molilni dan, zato naj bi bil obisk možen že v soboto.

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi v soboto iz Kartuma v El Fašer pripotoval tudi Drnovškov pooblaščenec Hamdija Blekič.

Priprave na Drnovškov obisk v Sudanu
Predsednikov pooblaščenec je pred dnevi sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju predal Drnovškovo pismo, ki se nanaša na njegova prizadevanja za mir in rešitev humanitarne krize v Darfurju ter Križnarjevo poslanstvo v tem kontekstu.

Predsednik Drnovšek je sudanskim oblastem po besedah svetovalca predsednika države Iva Vajgla v pismu pojasnil, da "Križnar ni imel drugih nalog kot v okviru mirovnega procesa, zato prosi, naj ga obravnavajo kot prijatelja in mu omogočijo čimprejšnjo vrnitev domov."

Svetovalec predsednika države Ivo Vajgl je sicer pred dnevi povedal, da so uradni postopki za obisk predsednika Janeza Drnovška v Sudanu že stekli.

Vajgl poudarja, da je za obisk potrebno soglasje obeh strani, uskladiti pa je treba tudi termine. Drnovšek naj bi bil na obisk že pripravljen, še vedno pa ima odprto tudi vabilo za obisk Sudana, ki mu ga je dal sudanski predsednik Omar Al Bašir.