Namesto dveh izkaznic novela zakona o osebni izkaznici prinaša eno izkaznico. Foto: MMC RTV SLO
Namesto dveh izkaznic novela zakona o osebni izkaznici prinaša eno izkaznico. Foto: MMC RTV SLO
Osebna izkaznica
Zdajšnje osebne izkaznice bodo ostale veljavne, zato jih ljudem, če tega ne bodo želeli, ne bo treba zamenjati. Foto: MMC RTV SLO

Odbor za notranjo politiko je namreč podprl predlagane spremembe zakona o osebni izkaznici. Z zakonom se bo po besedah državnega sekretarja na MNZ-ju Zvonka Zinrajha povečala uporabnost osebne izkaznice, saj jo bo mogoče uporabljati tudi za storitve e-uprave ali za obisk pri zdravniku. Dodal je, da kartica ne bo vsebovala občutljivih zdravstvenih podatkov, vsebovala pa bo kvalificirano digitalno potrdilo in zapis zdravniškega certifikata.

Zinrajh: Nova izkaznica bo tako varna kot zdravstvena izkaznica
Na kartici bo tako le številka zavarovane osebe, v evidenci pa le podatek, ali je državljan zavarovan. Po Zinrajhovih besedah bo nova izkaznica vsaj tako varna, kot je varna kartica zdravstvenega zavarovanja. Zdajšnje osebne izkaznice bodo ostale veljavne, zato jih ljudem, če tega ne bodo želeli, ne bo treba zamenjati.

V uradu informacijske pooblaščenke so že pred časom opozorili, da bo izkaznica na enem mestu vsebovala EMŠO, davčno števiko, številko zdravstvenega zavarovanja in kvalificirano digitalno potrdilo za dostop do e-uprave.

Združevanje dokumentov na enem mestu je nevarno
Na nevarnost združevanja dokumentov na enem mestu so opozorili tudi v zakonodajno-pravni službi. Ne vidijo namreč prevladujočega javnega interesa, ki bi terjal takšno združevanje vseh osebnih podatkov. Poleg tega združevanje osebnih podatkov na istem dokumentu nujno terja navzkrižno povezovanje ustreznih evidenc. Zato so v zakonodajno-pravni službi opozorili, da lahko predlagana rešitev predstavlja nesorazmeren in s tem neustaven poseg v ustavno pravico varstva osebnih podatkov.

Proti združevanju zdravstvene in osebne izkaznice so bili zaradi prevelikih posegov v zasebnost Darja Lavtižar Bebler (SD), zaradi mogočih vdorov v baze podatkov Aleš Gulič (LDS), zaradi neizvedenega preizkusa varnosti Miran Potrč (SD) in zaradi nepotrebnih stroškov Franc Žnidaršič (DeSUS).

Pomisleki se zdijo pretirani Dimitriju Kovačiču (SDS), s čimer se strinja tudi Rudolf Petan (SDS), ki pravi, da so možnosti zlorabe enake kot pri papirnatih evidencah. Predsednik odbora Drago Koren (NSi) pa je znova opozoril na praktični vidik združevanja izkaznic.