Drago Kos je povedal, da nikoli ni izdajal nobenih konkretnih imen. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos je povedal, da nikoli ni izdajal nobenih konkretnih imen. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos je zanikal očitke, da je sodeloval pri scenariju za finsko oddajo o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor Kosa in novinarja Hlebša
Kos ne bo odstopil
Telefonski pogovor z Dragom Kosom

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je povedal, da se je šestkrat srečal s finsko policijo in da so se srečanja začela junija lani. Pojasnil je, da finski policiji ni izdal nobenih konkretnih imen in da kratic nikoli ni povezoval z imeni.

Na vprašanje, ali so ga finski preiskovalci spraševali tudi o Janezu Janši, je Kos odgovoril: "Se ne spomnim." Dodal pa je, da so ga preiskovalci spraševali o Walterju Wolfu in Wolfgangu Riedlu, ki sta omenjena v depeši avstrijskega Interpola. Ali so ga spraševali še o kakšni osebi, Kos pravi, da tega ne more povedati.

Iz 341 listin ni razvidno, da je kdo vzel podkupnino
Pojasnil je, da je protikorupcijska komisija glede zadeve Patria slovenski policiji junija letos in tudi pozneje dala 341 listin. Ali je iz teh listin razvidno, "kdo od tistih blizu vrha" je prejemal podkupnino, pa Kos komentira z besedami: "Če me vprašate, ali je razvidno, da je kdo sprejemal podkupnino, moram reči, da ne. Je pa razvidno, da so si nekateri ljudje blizu političnega vrha zelo prizadevali za to, da bi posle dobila Patria."

"Mi Janeza Janše pri svojem delu, ko smo delali načelno mnenje, nismo nikjer zaznali," je tudi dejal in dodal, da na njegov račun niso imeli nobenega podatka.


Kos: Mate in Jevšek sta mi večkrat grozila
Predsednik protikorupcijske komisije je glede "groženj", ki jih je omenil v finski oddaji, poudaril, da sta minister za notranje zadeve Dragutin Mate in direktor uprave kriminalistične službe Aleksander Jevšek večkrat grozila njemu in komisiji s kazenskimi ovadbami in preiskavami zato, ker jih ni obvestil o zadevi, o kateri so bili oni obveščeni februarja 2007.

MNZ in policija opozarjajo, da Kosa zavezuje zakon
Na te trditve se je odzval urad notranjega ministra Dragutina Mateja, kjer pravijo, da navedbe ne držijo. Minister Mate je po njihovih besedah večkrat poudaril, da je zakonska dolžnost državnih uradnikov, da nemudoma sporočijo policiji ali državnemu tožilstvu, če zaznajo uradno pregonljiva kazniva dejanja ali pridejo do dokazov zanje, saj so drugače kazensko odgovorni.

Tudi policija odločno zavrača, da bi direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek kadar koli grozil predsedniku protikorupcijske komisije s kakršnimi koli ukrepi, ampak je, podobno kot minister Mate, le omenil dolžno ravnanje državnih uradnikov v primeru zaznave uradno pregonljivih kaznivih dejanj, je povedal tiskovni predstavnik Drago Menegalija.

Parlament zahteval odgovore ali odstop
Parlament je na torkovi izredni seji sklenil, da mora Drago Kos v 24 urah dokazati resničnost obtožb, ki jih je izrekel v oddaji finske javne televizije, ali odstopiti. Novinar Magnus Berglund, avtor oddaje finske televizije o sumu korupcije v Patrii, je Dragu Kosu v oddaji namreč zastavil vprašanje, kdo je tisti, ki ga ščitijo osebe, ki mu grozijo v povezavi z razkrivanjem kaznivih dejanj v postopku oddaje javnega naročila za nakup oklepnikov. Kos mu je odgovoril, da ne bo govoril o imenih, saj naj bi šlo za ljudi, ki so zelo blizu vrha. Zato je državni zbor Kosa pozval, naj navede osebe z imeni in priimki ali pa odstopi s funkcije.

O odstopu ne razmišlja
Kos odgovarja, da so očitki, ki so bili izrečeni med izredno sejo državnega zbora o aferi Patria, neutemeljeni in da o odstopu ne razmišlja. Prav tako je zanikal namige, da naj bi sodeloval pri oblikovanju scenarija finske oddaje "Resnica o Patrii", in dodal, da bo komisija za preprečevanje korupcije v mesecu ali dveh predstavila nova načelna mnenja. Ni pa želel razkriti konkretne vsebine zadev, saj bi v tem primeru "tiste opozorili in bo že prej veselica, preden bo to šlo ven".

Pogovor Kosa in novinarja Hlebša
Kos ne bo odstopil
Telefonski pogovor z Dragom Kosom