DZ zahteva imena in priimke ljudi, o katerih je Kos govoril v oddaji finske televizije o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
DZ zahteva imena in priimke ljudi, o katerih je Kos govoril v oddaji finske televizije o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Kos bo govoril, ko se mu izteče rok

Predsednik protikorupcijske komisije je trenutno v tujini, zato je dejal, da poziva še ni videl. Poslanci DZ-ja so sicer na torkovi izredni seji o Patrii sprejeli sklep, da mora Kos v 24 urah predložiti dokaze o svojih trditvah, ali pa odstopiti.

Kos naj pojasni nejasen odgovor
Novinarja Magnus Berglund, avtorja oddaje finske televizije o sumu korupcije v Patrii, je Dragu Kosu v oddaji zastavil sledeče vprašanje: "Kdo je tisti, ki ga ščitijo osebe, ki mu grozijo v povezavi z razkrivanjem kaznivih dejanj v postopku oddaje javnega naročila za nakup oklepnikov?"

Kos je, kot je zapisano v sklepu DZ-ja, na to vprašanje odgovoril: "Menda res ne mislite, da bom govoril o imenih, to so ljudje, ki so zelo blizu vrha - saj ravno to je bistvo problema ..." V zvezi s tem odgovorom državni zbor Kosa poziva, da "navede osebe z imeni in priimki", če pa tega ne bo storil, pa naj "nemudoma odstopi s funkcije".

Na očitke je Drago Kos danes v krajšem intervjuju odgovoril tudi za Televizijo Slovenija.

Velikokrat se je omenjalo včeraj v razpravi gospoda Plausteinerja iz Urada za preprečevanje pranja denarja, da bi naj, kar je on že zanikal, pod roko zbiral neke dokaze o nakazili v Liechtenstein. Kaj pravite na to?
To so navade izmišljotine, ki jih je bil včeraj državni zbor poln. Komisija je Uradu poslala uradno pobudo za preveritev nekaterih transkacij, točno s tako vsebino kot jo zahteva zakon. Kaj pa je potem urad s tem naredil pa mi ne vemo.

Očitali so vam obiske na Finskem in to pvoezovali s tem, ste pravzaprav iz Slovenije v tujino nosili dokumente. Kaj odgovarjate na ta očitek?
V zadnjem letu sem bil na Finskem dvakrat, prvič na neki konferenci, ki ni imela nobene zveze z zadevo Patria, drugič pa na posebno povabilo finske policije in na njihove stroške, kjer so me kot pričo izprašali o tej zadevi. Dokumentacije posebne nisem nosil, ker to tudi ni bilo potrebno, saj danes obstajajo tudi druga sredstva, s katerimi se lahko izmenjuje dokumente.

Notranji minister še pravi, da so morali dokumentacijo vaše komisije zaseči, ker je niste želeli predati.
Tudi to je zavajanje. Mi smo sami povabili policiste, da si pridejo pregledat in izbrati dokumentacijo, ki jo potrebujejo za svoje delo. Seveda, pravnoformalno so jo morali zaseči, ker policija drugače ne more odvzeti nobene dokumentacije ne pravni ne fizični osebi. Na koncu so seveda izdali potrdilo o zasegu. Drugače to pravnoformalno ne gre, ampak policisti so bili pri nas dva dni, pregledali in izbrali dokumentacijo, ki smo jo sami ponudili, tako da gre le za zavajanje.

Kos bo govoril, ko se mu izteče rok