Kos pravi, da so mu policisti v zvezi s snemanjem oddaje postavili le eno vprašanje. Foto: MMC RTV SLO
Kos pravi, da so mu policisti v zvezi s snemanjem oddaje postavili le eno vprašanje. Foto: MMC RTV SLO
Walter Wolf
Danes naj bi svojo plat resnice v pogovoru za TV Slovenija razkril tudi slovensko-kanadski poslovnež Walter Wolf, ki je prav tako omenjen v oddaji finske televizije. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so govorili z Wolfom in Kosom

Predsednik protikorupcijske komisije je policistom na informativnem sestanku, ki je po njegovih besedah trajal okoli 40 minut, odstopil gradivo, ki ga je o primeru Patria zbrala komisija, po sestanku pa je pripomnil, da ga čudi, da je "oddaja finske televizije spodbudila policijo k tako hitremu odzivu".

Policisti so po njegovih besedah "izrazili zadovoljstvo nad kvaliteto gradiva", ki jim ga je komisija odstopila, kar "nas je seveda razveselilo, ker je to v bistvu tudi cilj oziroma eden od ciljev našega dela." Policisti so mu v zvezi z oddajo finske televizije postavili samo eno vprašanje in še tisto "ni bilo zelo pomembno". Poudarek je bil, tako pravi Kos, na "izmenjavi mnenj in podatkov, do katerih smo prišli v času od zadnjega srečanja".

Kriminalisti danes pri Wolfu in Kosu
Mariborski kriminalisti so sicer že dopoldne opravili informativni pogovor s poslovnežem Walterjem Wolfom, ki naj bi bil posrednik pri sklenitvi posla med finskim podjetjem in slovenskim obrambnim ministrstvom. Wolf, ki je že nekaj dni v Sloveniji, se je po nekaterih informacijah vsak dan oglasil pri svojem odvetniku v Mariboru. O čem se je dopoldne pogovarjal s policisti, Wolf ni želel povedati

Kriminalisti pa nadaljujejo tudi informativne pogovore z nekaterimi sodelujočimi v oddaji finske TV. Povod za preverjanje navedb v zvezi z domnevnim podkupovanjem pri pridobivanju Patrijinega posla v Sloveniji je bila oddaja Resnica o Patrii, ki jo je finska državna televizija predvajala v ponedeljek, sinoči pa si jo je bilo mogoče ogledati tudi na TV Slovenija. Kot je znano, so kriminalisti včeraj opravili informativne pogovore z nekdanjim predsednikom preiskovalne komisije o aferi Patria Milanom M. Cviklom, direktorjem Sistemske tehnike Milanom Švajgerjem in direktorjem Viatorja & Vektorja Zdenkom Pavčkom.

Riedl: Nisem industrijski vohun
Za medije je prvič spregovoril Hans Wolfgang Riedl, avstrijski poslovnež in Patrijin posrednik v poslu s Slovenijo. V pogovoru za Delo je rekel, da je pogodba med njim in Patrio še vedno veljavna, in zatrdil, da je posel med Patrio in Slovenijo čisto normalen in neoporečen, vsaj kar zadeva njegovo delo. Dejal je tudi, da zneski, ki so bili do zdajj omenjeni v javnosti, niso pravilni. Tudi namen nakazil je bil nekaj povsem drugega kot posel, povezan s Patrio.

Povedal je tudi, da je on svetoval Patrii sodelovanje s podjetjema Rotis in Gorenje. Odločno je zanikal, da bi bil industrijski vohun, in dodal, da je rade volje pripravljen sodelovati s policijo, ker si želi, da bi bilo vsega tega čim prej konec.

Na vprašanje, kdo se v oklepniški zgodbi spopada, je odgovoril, da ima nekdo velik interes, da uniči posel med Patrio in Slovenijo. Na dodatno vprašanje, ali je to ameriški General Dynamics, lastnik avstrijskega Steyerja, pa je Riedl odgovoril, da tega ne more ne potrditi ne zanikati, da pa se ve, kdo je imel poleg Patrie interes priti do posla.

Riedl omenja tudi slikarja Jureta Cekuto, pravi, da ga pozna in da je bil Steyerjev zastopnik, ko je odšel Walter Wolf. Rudolfa Lebana sicer pozna, vendar nima z njim nobenih stikov, medtem ko Zdenka Pavčka ni nikoli srečal. Riedl še pravi, da po njegovem vedenju Janez Janša ni vpleten v zgodbo.

C. R.

Policisti so govorili z Wolfom in Kosom