Koširjeva trdi, da bo z uveljavitvijo malega dela zagotovo več delovnih mest na voljo tudi za brezposelne. Foto: MMC RTV SLO
Koširjeva trdi, da bo z uveljavitvijo malega dela zagotovo več delovnih mest na voljo tudi za brezposelne. Foto: MMC RTV SLO
Malo delo

Na novinarski konferenci ministrstva za delo in Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) sta generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir in generalna direktorica ZRSZ-ja Lučka Žižek predstavili pomen zakona o malem delu za brezposelne osebe ter vlogo ZRSZ-ja na tem področju.

"Zakon o malem delu odpravlja slabosti študentskega dela"
Koširjeva je zatrdila, da dijaki in študentje v zdajšnji ureditvi predstavljajo poceni delovno silo za delodajalce, finančne koristi od študentskega dela pa imajo po njenih besedah tudi študentske organizacije in študentski servisi. Poudarja, da zakon o malem delu odpravlja slabosti študentskega dela, delodajalcem pa zagotavlja okvir za izvajanje občasnih del.

Povedala je, da zakon glede na velikost delodajalca omejuje fond ur, ki jih lahko opravi prek malega dela. "Veliki delodajalci, ki imajo več kot tisoč zaposlenih, opravijo tudi 10 odstotkov ur dela prek študentskega dela. Z zakonom bo ta možnost pri njih pod dvema odstotkoma," je pojasnila. Preostali fond ur naj bi bil tako po novem opravljen prek rednih zaposlitev, ki naj bi jih bilo na novo samo v gostinstvu in turizmu do pet tisoč, v vseh sektorjih skupaj pa do deset tisoč.

"Ministrstvo bo spodbujalo prehajanje iz malega dela v redne zaposlitve"
Kot pravi Koširjeva, zakon o malem delu tudi določa, da ministrstvo sprejme program aktivne politike zaposlovanja, s katerim bo spodbujalo prehajanje delavcev iz malega dela v redne zaposlitve. Zatrdila je še, da zakon zagotavlja, da se malo delo ne bo izkoriščalo za nadomeščanje rednih zaposlitev.

Glede nadzora nad izvajanjem malega dela je pojasnila, da zakon uvaja centralno evidenco vseh oseb, ki opravljajo malo delo, v kateri bo označeno, koliko ur je oseba opravila in pri katerem delodajalcu.

Brezposelni bodo lahko zaslužili do 200 evrov
"Malo delo pomeni prosto odločitev vsakega brezposelnega, kar pomeni, da zavod brezposelnih ne bo napotil v malo delo, bo jim pa omogočil, da to pravico izkoristijo," je pojasnila Žižkova in dodala, da bo opravljanje malega dela za brezposelne pomenilo pridobivanje delovnih izkušenj, ohranjanje stika s trgom dela, pridobivanje delovne dobe ter dodaten zaslužek, ki pa ne bo smel presegati 200 evrov na mesec, sicer se bo brezposelni osebi zmanjšalo nadomestilo.

Žižkova je izpostavila pomen stika med delodajalci in iskalci zaposlitve, ki naj bi ga prinašalo malo delo. Po njenih besedah v več kot polovici takih primerov sledi redna zaposlitev. Povedala je še, da se število brezposelnih v Sloveniji konstantno zmanjšuje. Po zadnjih podatkih naj bi jih bilo pod 114 tisoč. "Trend naraščanja se umirja, brezposelnost upada," je dejala.

MSi: Navedbe Žižkove zavajajoče
V podmladku Nove Slovenije, Mladi Sloveniji, se z navedbami Lučke Žižek ne strinjajo, označili so jih za zavajajoče in neosnovane. Kot so opozorili, primeri iz tujine kažejo, da je malo delo najbolj prizadelo prav brezposelne. Po njihovem mnenju bodo brezposelni "večni mali delavci", redna zaposlitev pa se jim bo oddaljila. Vladi zato očitajo, da brezposelnim namesto redne zaposlitve ter s tem možnosti normalnega in kakovostnega življenja ponuja "neko malo delo".

SDM: Malo delo je odličen instrument za prikrivanje brezposelnosti
"V SDM-ju smo mnenja, da je malo delo odličen instrument za znižanje in prikrivanje brezposelnosti – seveda na račun delavcev in pod Pahorjevo Vlado obubožanega slovenskega naroda – nikakor pa tem brezposelnim, ki bodo opravljali dela kot mali delavci, ne zagotavlja socialne varnosti in državi ne polnjenja proračuna, vsaj na takšen način ne, kot ga polnijo redno zaposleni delavci. Vlada se bo torej lahko hvalila, da je s tem zakonom znižala brezposelnost, vendar pa je vprašanje, na kakšen način – na način, da je ljudi pahnila v novo bedo in revščino. Če bi Vlada hotela znižati brezposelnost in zagotoviti ljudem redno in varno zaposlitev, bi izvajala protikrizne ukrepe, da bi si slovensko gospodarstvo opomoglo in bi zaposlovalo brezposelne," pa so v odzivu na besede Koširjeve in Žižkove med drugim zapisali v SDM-ju, podmladku Slovenske demokratske stranke.

Malo delo