Večina strank meni, da naj Slovenija s priznanjem Kosova ne hiti. Foto: EPA
Večina strank meni, da naj Slovenija s priznanjem Kosova ne hiti. Foto: EPA
Katarina Kresal
Stranke o neodvisnosti Kosova

V SDS-u pravijo, da bo odločitev o priznanju Kosova sprejel parlament in da prej o tem ne morejo govoriti. V SLS-u menijo, da je v zvezi s priznanjem Kosova treba dogovorno delati v okviru EU-ja, pri čemer mora slovenska diplomacija zaščititi slovenske interese v Srbiji in na Kosovu.

Predsednica LDS-a, Katarina Kresal meni, da mora Slovenija "politiko do Kosova oblikovati v sodelovanju z državami v Evropski uniji". Dodala je še: "V LDS-u pričakujemo, da ne srbsko ne kosovsko politično vodstvo s svojimi prihodnjimi dejanji ne bo ogrožalo stabilnosti v regiji, da se bodo na Kosovu vzpostavili temelji pravnega reda, da bodo še posebej skrbno varovane človekove pravice manjšinskega srbskega naroda in da bo Srbija nadaljevala svojo evropsko pot."

SNS priznanju nasprotuje, Potrč bi čakal
Zmago Jelinčič Plemeniti pa je za MMC v imenu stranke SNS povedal, da priznanju Kosova nasprotuje in dodaja: "Opozarjamo vse pristojne politike naj ne hitijo s priznanjem neodvisnosti Kosova, oziroma naj ne priznajo enostranske samostojne odločitve o neodvisnosti, ki jo je pod protektoratom ZDA in nekaterih velikih članic EU razglasila kosovska skupščina."

Miran Potrč iz stranke SD nam je po telefonu razložil, da naj Slovenija Kosovo sicer prizna, a naj s priznanjem ne hiti: "Nobenega razloga ni, da je Slovenija med prvimi državami, ki Kosovo priznajo, pri presojanju o tem pa moramo upoštevati tako naše gospodarske interese kot tudi pripravljenost Kosova, da sprejme svoje obveze kot država."

Potrč je še dodal, da se mora Slovenija v tem trenutku najbolj zavzemati za to, da bo, kot predsedujoča EU-ju, poenotila stališče Unije do priznanja Kosova.

Peče: "Slovenija naj ne prehiteva"
Sašo Peče iz poslanske skupine Lipa je povedal: "Slovenija ne bi smela prehitevati s priznanjem statusa Kosova, ko pa bo o tem razmišljala, mora upoštevati tudi stališča vseh ostalih članic Eu-ja in seveda Varnostni svet." Dodal je še, da mora Slovenija slediti svojim interesom, predvsem gospodarskim.

NSi: Evforija ob neodvisnosti ne bi bila modra
Poslanska skupina NSi meni, da "kakršna koli evforična reakcija Slovenije ob razglasitvi Kosova za samostojno državo ne bi bila modra", ampak je treba najti optimalen trenutek za tako dejanje. Opozarjajo, da neodvisnost Kosova pomeni teritorialno izgubo Srbije, s katero ima Slovenija močne gospodarske vezi, zato se zavzemajo za soglasje znotraj EU-ja.

Lahovnik: Zunanja politika mora misliti na gospodarstvo
Matej Lahovnik iz poslanske skupine Zares pa meni, da je prav, da počakamo, da Kosovo sprejme ustavo in prve zakone. "Šele po tem, ko se bomo prepričali, da so zaščitene tudi manjšine in ne le večinsko prebivalstvo Kosova, ukrepajmo," pravi Lahovnik in dodaja, da mora zunanja politika upoštevati tudi slovenske gospodarske koristi na tem območju, ki so zelo veliki, sicer bi lahko Slovenija utrpela veliko gospodarsko škodo.

Rupel: Priznanje Kosova je zapleten postopek
Naš zunanji minister Dimitrij Rupel pa meni, da bo priznavanje neodvisnosti Kosova v Sloveniji "precej zapleten postopek". Dodal je še, da bo slovenska vlada o priznanju Kosova odločala na rednem zasedanju vlade v četrtek, nato pa bo predlagala parlamentu, naj opravi postopek priznavanja. Članice Unije so se odločile, da bodo "države članice odločale o svojih odnosih s Kosovom v skladu s svojo nacionalno prakso in seveda v skladu z mednarodnim pravom," je še razložil Rupel.

B. K./T. K.

Stranke o neodvisnosti Kosova