Slovenijo je na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije zastopala Raiven s pesmijo Veronika. Uvrstila se je v finale, kjer je nato osvojila 23. mesto med 25 državami. Foto: Eurovision.tv
Slovenijo je na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije zastopala Raiven s pesmijo Veronika. Uvrstila se je v finale, kjer je nato osvojila 23. mesto med 25 državami. Foto: Eurovision.tv

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek v zvezi s sumom nepravilnosti pri izboru izvajalca za Pesem Evrovizije 2024 začela na podlagi več prijav, ki jih je prejela januarja 2024 in iz katerih so izhajali očitki o domnevnih nepravilnostih pri izboru predstavnice za 68. tekmovanje za Pesem Evrovizije 2024. Na Švedskem je Slovenijo na podlagi izbora, ki ga je izpeljal RTV Slovenija, tekmovanju zastopala pevka Raiven.

Kot so sporočili s KPK-ja, kakršnega koli suma domnevnih vplivanj oziroma privilegiranja izbrane izvajalke na podlagi razpoložljivih informacij niso potrdili, prav tako niso zaznali drugih kršitev iz lastnih pristojnosti, zato so postopek ustavili. "Na podlagi pridobljenih podatkov in izjav namreč ni potrdila očitkov iz prijav o nasprotju interesov članice obeh strokovnih komisij, ki sta odločali o izvajalcu. Prav tako ni potrdila očitkov o pritiskih ali vplivih v zvezi z izbiro izvajalca, saj so člani slovenske in mednarodne komisije za izbor izvajalca za Pesem Evrovizije 2024 zatrdili, da nanje ni nihče vplival," so sporočili s komisije.

Zaradi korupcijskih tveganj KPK izdal več priporočil v zvezi z izpeljavo izbora

Je pa KPK korupcijska tveganja zaznal pri sami izvedbi postopka izbora. "Komisija je namreč ugotovila, da je bil postopek izbora slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije voden netransparentno, saj pravilnik, ki je podrobneje urejal postopek izbora, ni bil javno in vnaprej objavljen. Prav tako ta pravilnik ni datiran, po pojasnilih RTV Slovenija pa ne obstaja dokumentacija, ki bi dokazovala, kdaj je nastal," so opozorili na komisiji.

Sorodna novica Vardjan odstopil s položaja odgovornega urednika Razvedrilnega programa RTV SLO

Kot opozarja KPK, RTV Slovenija tudi ni objavil imen članov komisij, ki so ocenjevali skladbe, oziroma jih je objavil šele po tem, ko jih je zanje zaprosili sami. "Po mnenju Komisije je v takšnih primerih pomembno, da se javnosti pravočasno razkrije, kdo na izboru odloča. Komisija poudarja, da morajo biti pravila, merila, kriteriji, stopnje in sestava različnih komisij, ki o izvajalcih odločajo, poznana vnaprej oziroma pred samim začetkom postopka izbora;" poudarjajo na KPK-ju. Ob RTV po opozorilih KPK-ja tudi ni spoštoval "lastno postavljenih določb pravilnika, ki se nanašajo na pravila točkovanja članov mednarodne komisije, prav tako ni bila zagotovljena tajnost glasovanja".

Zaradi navedenih korupcijskih tveganj je KPK RTV Slovenija priporočil, da takoj, ko je mogoče, dokumentacijo izborov javno objavi in že na začetku dokončno določi njihova pravila. Ob tem priporoča tudi, naj formalizira postopek sprejemanja pravil izborov, kjer bo jasno vidno, kdo je sprejel pravila in kdaj so bila sprejeta, ter naj postopke glasovanja izbornih komisij uredi tako, da bo zagotovljena tajnost glasovanja. Postopek obravnave je sicer z izdajo priporočil ustavljen, KPK pa je ob tem RTV Slovenija zaprosil, da ga v treh mesecih obvesti o izvedenih ukrepih.

Po tem, ko so se januarja v javnosti pojavile navedbe o sumu morebitnih nepravilnosti pri izvedbi projekta izbora za Pesem Evrovizije, je sicer s položaja odgovornega urednika Razvedrilnega programa Televizije Slovenija odstopil Vanja Vardjan. Kot je sporočil takrat, je želel s tem omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za Pesem Evrovizije.