Sindikat opozarja, da je policija v izredno slabem položaju. Foto: RTV SLO
Sindikat opozarja, da je policija v izredno slabem položaju. Foto: RTV SLO
Jože Romšek
Generalnega direktorja policije so zbrani sprva pozdravili z žvižgi. Foto: RTV SLO
Pogovor z vodjo policije
Policijski sindikat

Policisti so poskušali predstaviti slab položaj in prizadevanja za ureditev plačnih razredov ter za primerno umestitev poklicev policista in kriminalista, vendar vladnih predstavnikov na tribuno ni bilo.

Vladnih predstavnikov ni bilo na spregled
Sindikat je na tribuno z naslovom Si slovenska vlada za podcenjeno plačilo želi podcenjeno varnost državljanov povabil premierja Janeza Janšo, notranjega ministra Dragutina Mateja in ministra za javno upravo Gregorja Viranta. Janša se je opravičil zaradi obveznosti in zagotovil, da se bo tribune udeležil Virant. Slednji pa je v četrtek sporočil, da ga ne bo, ker naj bi bili naslov in izhodišče razprave "izrazito tendenciozni in ultimativni". Sindikat je to odločno zavrnil.

Mačehovski odnos države
Predsednik policijskega sindikata Branko Prah je povedal, da si prizadevajo le za primerno vrednotenje odgovornosti in varnosti poklica. "Država nam je slaba mati," je prepričan Prah. Dodaja, da "smo policisti še dalje pripravljeni darovati svoja življenja, vendar moramo za to žrtvovanje tudi nekaj dobiti".

Na tribuni so sodelovali tudi nekdanji šefi policije; sedanjega generalnega direktorja Policije Jožeta Romška so najprej pozdravili s precej živižgi. Romšek je poudaril, da policisti pri svojem trokovnem delu potrebujejo ministra, dobre predpise in primeren proračun, zato pa tudi dober odnos do vlade. Po njegovem mnenju je dober policist strokovno usposobljen, primerno opremljen in primerno plačan.

Podpora tudi prek meja
Slovenske policiste so prišli podpret tudi njihovi kolegi iz tujine. Predsednik Evropske konfederacije policije EUROCOP Heinz Kiefer je opozoril: "Varnost ni vse, ampak brez varnosti ni ničesar." Nadaljeval je, da ko ne prejmejo pričakovanega plačila, začnejo izkušeni policisti zapuščati policijske vrste, kar pomeni tudi izredno preizkušnjo za državo.

Pogovor z vodjo policije
Policijski sindikat