Sudanski predsednik Omar Al Bašir naj bi skladno s svojimi pooblastili podpisal ukaz o pomilostitvi. Foto: EPA
Sudanski predsednik Omar Al Bašir naj bi skladno s svojimi pooblastili podpisal ukaz o pomilostitvi. Foto: EPA
Tomo Križnar
Križnar je v sudanskem zaporu od 20. julija letos. Foto: RTV SLO

Zunanji minister Dimitrij Rupel verjame, da bo Tomo Križnar, ki ga je sudanski predsednik Omar Al Bašir po še vedno neuradnih podatkih pomilostil, kmalu izpuščen iz zapora v Sudanu. "Potem ko je predsednik Sudana Križnarja pomilostil, bodo sledili nadaljnji postopki. Zdaj mora notranje ministrstvo dati nalog zaporu, da ga izpustijo, za kar mislimo, da se lahko zgodi v nedeljo," je za TV Slovenija dejal minister.

Za pomilostitev Križnarja, ki ga je sudansko sodišče 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi nezakonitega vstopa v državo, so po mnenju ministra Rupla zaslužni tako na slovenskem zunanjem ministrstvu kot v uradu predsednika republike Janeza Drnovška.

"Na ta problem smo se kar dobro odzvali. Gotovo je predsednik veliko prispeval k temu, ker je pisal Al Baširju. Mi pa smo storili tudi vse, kar je bilo mogoče,"
je zatrdil Rupel.

Kot sporoča MZZ, naj bi slovenski konzul Andrej Dernovšček sudanskim oblastem izročil potrebno dokumentacijo za odhod Toma Križnarja v domovino.

Informacijo potrdil tudi Križnarjev odvetnik
Informacijo o pomilostitvi je za Radio Slovenija po telefonu potrdil tudi Križnarjev odvetnik Mohamed Madžub, čeprav dokumenta o tem še nima. Odvetnik tudi pričakuje, da naj bi zaprtega Križnarja na prostost izpustili v nedeljo dopoldne. Hkrati naj bi iz El Faširja v Kartum že odpotoval tudi odposlanec predsednika Drnovška, Hamdija Blekić, ki poskuša dobiti Križnarjeve listine in osebne stvari.

Predsednik republike Janez Drnovšek je pred dnevi dejal, da tako iz uradnih kot neuradnih virov ve, da stvari v zvezi s Tomom Križnarjem dobro potekajo. Izrazil je pričakovanje, da ga bodo izpustili v najkrajšem času, zato tudi njegov napovedani obisk v Sudanu ni bil več potreben.