Čebašek Travnikova pričakuje, da bo poročilo čim prej uvrščeno na razpravo v DZ-ju. Predtem mora odzivno poročilo pripraviti tudi vlada. Foto: BoBo
Čebašek Travnikova pričakuje, da bo poročilo čim prej uvrščeno na razpravo v DZ-ju. Predtem mora odzivno poročilo pripraviti tudi vlada. Foto: BoBo

V uradu varuhinje so pripravili poročilo za lansko leto, Čebašek Travnikova pa ga je predala predsedniku DZ-ja Gregorju Virantu. Upa, da ga bodo kmalu obravnavali tudi na seji parlamenta. Ključni poudarki poročila so kršenje delovne zakonodaje, težave na področju sodstva, opozarja pa tudi na izbrisane in še vedno neuzakonjeno prepoved telesnega kaznovanja otrok.

Virant: Država se mora odzvati na kršitve
Virant se strinja, da se mora država ostro odzvati na kršenje delovnih pravic in neplačevanje prispevkov za socialna zavarovanja. To je velika težava, zato mora tožilstvo učinkovito delati, saj gre za kazniva dejanja.

O problematiki izbrisanih pa pravi, da bo vlada morala pripraviti sistematično rešitev obravnavanja teh primerov. Pri primerih, kjer so bile pravice kršene, bo po njegovih besedah treba ljudem izplačati odškodnine, se pa tudi on nagiba k individualni obravnavi.

Znova več težav z birokracijo
Varuhinja je na področju problematike sodstva opozorila predvsem na podajanje zadev med različnimi stopnjami sodišč, ki lahko traja v nedogled. Pripombe je imela tudi na področje javne uprave, kjer se je stanje v zadnjem času nekoliko poslabšalo.

Virant ima tudi sam občutek, da "je birokracija v zadnjih letih nekoliko zarjavela". Kot pravi, bo vlada morala "udariti po mizi" in bo morala dati jasno vedeti, da je servis za državljane in da je javna uprava plačana za to, da rešuje težave državljanov.