Kučanova naloga je bila ugotoviti, ali v BiH-u obstajajo možnosti ustavnih reform. Foto: MMC RTV SLO
Kučanova naloga je bila ugotoviti, ali v BiH-u obstajajo možnosti ustavnih reform. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci o Kučanovem poročilu

Predsednica odbora Janja Klasinc, SD, je po seji dejala, da je bila razprava konstruktivna in vsebinska, v ocenah pa sta se koalicija in opozicija strinjali. Podobno je zatrdil podpredsednik Milenko Ziherl, SDS, ki je prepričan, da so tovrstne razprave koristne in dobrodošle. Na vprašanje, ali opozicija podpira delo Kučana kot posebnega odposlanca za BiH, pa je odgovoril, da to ni stvar opozicije, ampak premierja in Kučana.

Premier Borut Pahor pa je poudaril, da je Slovenija prijateljica in zaveznica BiH-a v prizadevanjih te države za članstvo v Evropski uniji. Opozoril je, da je EU zdaj zaposlen z reševanjem gospodarske krize, varnostno nestabilnostjo v južnem Sredozemlju in podobno, zaradi česar na širitev zdaj niso toliko pozorni, kar pa je narobe. Brez ustrezne evropske perspektive se lahko politične težave prevesijo v varnostne, je dejal.

Sejo zahtevali poslanci SDS-a
Sklic nujne seje je zahtevala poslanska skupina SDS-a, zaradi zaupnosti poročila pa je bila za javnost zaprta. Seje so se udeležili tudi sam Kučan, zunanji minister Samuel Žbogar in premier Borut Pahor.

Poslanci so se s poročilom že seznanili, tokrat pa so o njem razpravljali. Poslanska skupina SDS-a je zahtevo za sklic izredne seje obrazložila s tem, da je Kučan s poročilom že seznanil predsednika Sveta Evrope Hermana van Rompuya, pri tem pa poročila ni potrdila slovenska vlada niti ga ni obravnavalo pristojno delovno telo državnega zbora, ki je do njega dolžno zavzeti stališče.

Žbogar: Za dogovor o sestavi vlade BiH-a vsaj malo zaslužni
Ob prihodu na sejo je Žbogar pozdravil v Bosni in Hercegovini doseženi dogovor o sestavi vlade. Verjame, da so pri tem vsaj malo pomagale tudi naša država in Kučanove aktivnosti. Ob tem je poudaril, da je poročilo namenjeno predvsem slovenskim voditeljem, ki ga bodo še naprej uporabljali v nastopih v Bruslju.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira kritike SDS-a, da je poročilo prišlo prepozno, pa je dejal, da prepozno ni nikoli, saj lahko stvari vedno gredo naprej, za kar se velja tudi potruditi.

Premier Pahor meni, da je poročilo zelo dobro, z njim pa so že seznanjene tudi ZDA. Kučanova naloga je bila ugotoviti, ali v Bosni in Hercegovini obstajajo možnosti za izvedbo ustavnih reform.

Poslanci o Kučanovem poročilu