V poslanski skupini SD-ja menijo, da morajo koalicijski partnerji sklepati več kompromisov. Foto: MMC RTV SLO
V poslanski skupini SD-ja menijo, da morajo koalicijski partnerji sklepati več kompromisov. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija
Pri pokojninski reformi ni težava samo DeSUS, opozarja vodja poslanske skupine Dušan Kumer. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Bogdan Biščak
"Odgovornost za učinkovito delovanje vlade je v prvi vrsti na predsednuiku vlade, zato so bila naša opozorila o možnih posledicah popuščanja koalicijskemu parntnerju, ki glasuje proti proračunu in eni od ključnih reform, namenjena njemu," pravi Biščak. Foto: RTV SLO

Poslanci SD-ja se bodo v četrtek posvetovali o razvojni klavzuri koalicije, je povedal vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer, ki pričakuje, da bo za vladnimi cilji stala celotna koalicija. Kumer med ključnimi cilji druge polovice koalicijskega mandata poudarja spodbujanje gospodarskega razvoja, spremembe na trgu dela, zakonske podlage za odpravo plačilne nediscipline, preprečevanja gospodarskega kriminala in preprečevanja sive ekonomije.

Kandidatka za ministrico za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan bo krog predstavitev pred poslanskimi skupinami začela v SD-ju. Predstavila se bo v četrtek.

Med tršimi orehi, ki jih bo treba streti, je po mnenju Dušana Kumra zdravstvena reforma, mani pa tudi, da je prišel čas za racionalizacijo javnega sektorja.

"Težava ni samo v DeSUS-u"
Kumer poudarja predvsem nujnost aktivnega sodelovanja vseh štirih koalicijskih partnerjev, saj zagotovil, da bodo našteti cilji na ponedeljkovi klavzuri tudi podprti, nima. "Tu na neki način trkamo na moralno zavezanost, da preprosto za koalicijsko mizo ne morejo trije sedeti na foteljih, eden pa sedi na dvosedu," je dejal in dodal, da v primeru pokojninske reforme "ni problem samo v DeSUS-u".

Pokojninska reforma - zdaj ali nikoli?
Posledica morebitnega padca pokojninske reforme bo časovni zamik, saj nove ne bo vsaj še dve ali tri leta. V volilnem letu nove reforme najverjetneje ne bo, pa tudi nova vlada se je zagotovo ne bo lotila v prvem letu mandata, je prepričan vodja poslancev SD-ja. Posledica zamika bi bila nezmožnost zagotavljanja pokojnin, kar pa bi že pomenilo protiustavno posledico, je še dejal.

Nobena stranka ni v koaliciji zato, da 100-odstotno uresniči svoj program, saj je treba pri nekaterih stvareh sprejeti kompromis in se čemu tudi odpovedati, je Kumer odgovoril na vprašanje, ali je za stranko, ki ne podpira ključnih reform, še prostor v koaliciji.

Slabo kaže tudi pobudi o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, saj je Kumer dejal, da svojih poslancev ne more siliti v podpis omenjene pobude.

Puščice med Zaresom in DeSUS-om
Pred ponedeljkovo klavzuro so razmere v koaliciji precej razgrete. Medtem ko LDS poziva k poenotenju in vzpostavitvi prioritet vladanja za naslednji dve leti, se DeSUS in Zares javno prerekata. Gregor Golobič je javno postavil vprašanje premierju Borutu Pahorju, kako dolgo si bo še zatiskal oči pred DeSUS-om, Karl Erjavec pa je odgovoril, da jim Zares ne more postavljati ultimatov.

Na to se je odzval Bogdan Biščak, sekretar stranke Zares, ki zatrjuje, da Zares ni dajal nobenih ultimatov in da lahko DeSUS počne, kar želi in ocenjuje, "da je za njihovo javnomnenjsko podobo ugodno, naša dolžnost pa je, da opozorimo predsednika vlade in koalicijo na dejstva in posledice nepartnerskega delovanja omenjene politične stranke."