Podpredsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je dejal, da naj bi bilo več znanega v torek. Foto: RTV SLO
Podpredsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je dejal, da naj bi bilo več znanega v torek. Foto: RTV SLO
Tajni objekt Sove v središču Ljubljane naj bi bil razkrit uslužbencem vlade. Foto: RTV SLO

Podpredsednik v funkciji predsednika omenjenega telesa, poslanec SD-ja Dušan Kumer, je na kratki konferenci za novinarje dejal, da bo komisija odgovore do torka, ko naj bi bilo predvidoma sklicano nadaljevanje izredne seje, podrobno proučila, pri tem pa se morebiti o njihovi vsebini za mnenja obrnila tudi na zunanje svetovalce ali organizacije.

Na naslednjo sejo bi bili lahko vabljeni tudi direktor Sove Matjaž Šinkovec in drugi posamezniki, a bo odločitev o tem znana po proučitvi odgovorov.

Ne gre za nadzor vladne komisije
Ponovno je poudaril, da parlamentarna komisija ne nadzoruje vladne, ki jo vodi pravosodni minister Lovro Šturm, prav tako pa ne bo posredovala ob morebitnih trenjih med Sovo in vlado zaradi dobro leto starega sklepa slednje o 20-odstotnem zmanjšanju števila zaposlenih v agenciji. Ob tem je Kumer vendarle dodal, da se mu ne zdi korektno, da vlada pristojne državnozborske komisije o imenovanju lastne ni predhodno obvestila in se z njo posvetovala.

Komisija DZ-ja bo tudi v prihodnje delovala skladno s pristojnostmi in odgovornostmi, je poudaril Kumer, te pa vključujejo tudi preprečevanje dostopa do občutljivih gradiv in dokumentov nepooblaščenim posameznikom. Novinarskega vprašanja o ponavljajočem pojavljanju imena Aleksandra Lavrina, svetovalca v kabinetu premierja Janše v zadnjih dogodkih, Kumer ni želel komentirati, dejal pa je, da bo "očitno treba nekatera vprašanja zastaviti tudi vladi".

Črn sklad in mreža sodelavcev
Največ zanimanja so med poslanci sprožile informacije, da naj bi v posebnem skladu varnostno-obveščevalne agencije manjkalo 1,25 milijona evrov. Mediji so tudi poročali, da naj bi bil denar iz sklada namenjen tudi za Drnovškova zdravila.

Časopis Dnevnik piše, da naj bi prišlo do razkritja tajne sodelavske mreže Sove. Dnevnik sicer lokacije ni izdal.

Novembra naj bi v tajni objekt Sove v središču Ljubljane vstopil Aleksander Lavrin iz premierjevega kabineta v spremstvu direktorja Sove Matjaža Šinkovca in namestnika, pristojnega za operativo, Boštjana Šefica in odnesel precej dokumentacije. Ob tem ni nastal nikakršen zapisnik, prav tako ni znano, kam so dokumentacijo odnesli. Razkritje tajne lokacije nepooblaščenim osebam pa je velik udarec za operativno delo.

Vprašanja tudi o prisluškovanju
Sovi je bilo zastavljeno tudi vprašanje, ali je res prisluškovala takrat opozicijskemu SDS-u. Namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar in Janšev svetovalec za nacionalno varnost Aleksander Lavrih naj bi domneve o nadzoru SDS-a preverjala v desetih pogovorih z uslužbenci Sove, ki so jih ti razumeli kot zaslišanja.