Vlada predlaga nove in višje davke

Na proceduralni predlog poslanca Pozitivne Slovenije Möderndorferja se bodo te teme ponovno lotili konec maja, ko bo svoje mnenje povedala tudi vlada. Mimogrede: vpis t. i. "zlatega pravila" v ustavo je decembra 2011 Bruslju obljubil že Borut Pahor, fiskalni pakt pa je s še 24 voditelji držav članic Evropske unije marca lani podpisal Janez Janša.

So pa vedno bolj znani obrisi potí, po kateri skuša vladajoča koalicija reševati našo državno blagajno. Napovedujejo se novi davki, država pa bo zategnila pas pri plačah, pokojninskih dodatkih, socialnih pomočeh. A danes, ko se je iztekel rok za koalicijska dopolnila, se je izkazalo, da koalicija le ni tako usklajena, kot je premierka sinoči sporočala z Brda.

Do vladnih načrtov so kritični tudi socialni partnerji in opozicija, humanitarne organizacije svarijo pred podaljševanjem vrst čakajočih na pomoč. Vlada tako že ve, da se bo morala temeljito boriti za vsak ukrep in se verjetno kakšnemu tudi odpovedati.

Prispevka Nataše Markovič in Anje Huš, Rosvita Pesek pa je v studiu Odmevov gostila nekdanja ministra, dr. Mateja Lahovnika in dr. Franca Križaniča.