Opozicija je prepričana, da bi bile tri regije precej boljša rešitev. Foto: RTV SLO
Opozicija je prepričana, da bi bile tri regije precej boljša rešitev. Foto: RTV SLO

Po njihovem mnenju bi morala Slovenija vztrajati pri delitvi na tri kohezijske regije in 14 razvojnih regij.

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je dejal, da podpira delitev na tri regije, vendar je vladni predlog najbolj realen, saj je treba izhodišča pripraviti do septembra.

Poslanec LDS-a Milan M. Cvikl je spomnil, da je delitev Slovenije na eno regijo začasna rešitev, leta 2002 pa so ocenjevali, da se bo država o regijah lažje pogajala po vstopu v EU.

Župan Ptuja Štefan Čelan je opozoril, da je zadeva za Slovenijo izrednega strateškega pomena, zato je nujen političen konsenz glede pogajanj o njej. Dodal je, da bodo izkoristili vse formalnopravne možnosti, da zakon v predlagani obliki ne bi bil sprejet.

Poleg svetnikov in nekaterih poslancev so se posveta udeležili tudi predstavniki občin in direktorji razvojnih agencij.

O predlogu tudi odbor za EU
Vladni predlog je obravnaval tudi odbor DZ-ja za zadeve EU-ja. Predsednik odbora Anton Kokalj je dejal, da so se vsi člani strinjali, da je vprašanje tako pomembno, da ne pozicija ne opozicija ne moreta igrati svoje igre.

Opozicijski člani odbora so sicer menili, da bi imela Slovenija veliko boljše izhodišče, če bi se zavzemala za tri regije, saj v EU-ju obstaja precej izjem glede števila prebivalcev. Vlada ugotavlja, da bi pri delitvi na tri regije Slovenija dobila le za nekaj odstotkov več evropskih sredstev.