Pobudo bomo vložili, potem ko se do zakona opredeli še državni svet, je povedal Anton Rop. Foto: RTV SLO
Pobudo bomo vložili, potem ko se do zakona opredeli še državni svet, je povedal Anton Rop. Foto: RTV SLO
Ob aroganci vladne koalicije smo ubrali še zadnjo možnost, je povedal Miran Potrč. Foto: RTV SLO
Zakonu o RTV Slovenija nasprotuje 61 odstotkov vprašanih v Politbarometru. Foto: RTV SLO

Po besedah predsednika LDS-a Antona Ropa bodo zahtevo vložili, potem ko bo znana odločitev državnega sveta glede veta na omenjeni zakon. Državni svet bo o zakonu odločal v sredo, isti dan opolnoči pa se izteče tudi rok za vložitev zahteve.

Referendum septembra?
Rop meni, da obstaja realna možnost, da bo državni svet dal veto na zakon. V tem primeru mora državni zbor o zakonu ponovno glasovati, vendar ga mora podpreti najmanj 46 poslancev. Prvak LDS-a pričakuje, da bo referendum konec septembra, do takrat pa naj bi bilo dovolj časa za kampanjo in javno razpravo o zakonu.

Kdo so podpisniki?
Pobudo za referendum je poleg 22 poslancev LDS-a podpisalo še osem poslancev SD-ja: Majda Potrata, Aurelio Juri, Dušan Kumer, Miran Potrč, Matjaž Han, Feri Horvat, Bojan Kontič in že v ponedeljek Breda Pečan.


V sredo ob 17. uri vabljeni v spletno klepetalnico, kjer bo na vprašanja o RTV-zakonu odgovarjala dr. Sandra Bašić Hrvatin iz Fakultete za družbene vede.

"To je zadnja možnost"
Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč je povedal, da je zakon tako nesprejemljiv, da je treba ob aroganci vladajoče koalicije, ki je mimo vseh postopkov zakon izsilila, ubrati še zadnjo možnost. Omenjenih osem poslancev SD-ja se sicer ne strinja s predsednikom stranke Borutom Pahorjem, ki referendumu nasprotuje.

Poslanci po svoji vesti
Pahor je v ponedeljek dejal, da so poslanci pri svojih odločitvah svobodni ter da bosta njihova volja in odločitev spoštovani. Dodal je še, da če referendum bo, se bodo temu dejstvu prilagodili, in opomnil, da so v SD-ju zakonu pred sprejetjem nasprotovali. Podporo pobudi sta sicer odrekla oba manjšinska poslanca, Roberto Battelli in Maria Pozsonec, ter poslanci SNS-a.

Kaj meni javnost?
Zadnja raziskava Politbarometra, predstavljena v ponedeljek, je pokazala, da 46 odstotkov vprašanih meni, da bo nedavno sprejeti zakon o RTV Slovenija povečal vpliv politike na javno televizijo. Da bo bo vpliv ostal nespremenjen jih meni 28 odstotkov, da se bo zmanjšal pa 26 odstotkov.

Zakonu sicer nasprotuje 61 odstotkov vprašanih, 29 odstotkov pa ga podpira. Raziskava je bila opravljena 20., 21. in 22. junija na vzorcu 872 anketiranih.