Lani sta se zgodili 902 prometni nesreči z udeležbo enoslednih motornih vozil. Daleč največ nesreč povzročijo motoristi sami. Foto: BoBo
Lani sta se zgodili 902 prometni nesreči z udeležbo enoslednih motornih vozil. Daleč največ nesreč povzročijo motoristi sami. Foto: BoBo

Pri prometnih nesrečah sta bila glavna vzroka neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje, so opozorili na agenciji za varnost prometa. V zadnjih petih letih je prav zaradi omenjenih dveh vzrokov umrlo kar 82 odstotkov vseh umrlih v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki enoslednih motornih vozil (78 ljudi).

Večina umrlih in poškodovanih voznikov enoslednih motornih vozil je voznikov motornih koles, vendar se delež z leti zmanjšuje. V letu 2020 je v primerjavi z letom prej delež umrlih motoristov znašal 73 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih letih. Od 22 umrlih je bilo 16 motoristov in šest mopedistov. Zaščitno čelado je od 22 umrlih uporabljalo samo 15 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil, ni pa je uporabljal noben umrli voznik mopeda.

Največ nesreč povzročijo motoristi sami

Lani sta se zgodili 902 prometni nesreči z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil. V obdobju zadnjih petih let so vozniki enoslednih motornih vozil z vozniškim stažem do petih let povzročili daleč največ prometnih nesreč, tudi največ tistih s smrtnim izidom in hudimi poškodbami. Lani pa se je zmanjšal delež tako huje kot lažje poškodovanih motoristov.

Sorodna novica Prve vožnje po dolgi zimi, ko "čustva po navadi premagajo razum"

Poziv k spoštovanju predpisov

Agencija za varnost prometa in policija ob začetku motoristične sezone opozarjata, naj motoristi spoštujejo cestnoprometne predpise in razmere na cesti ter se zavedajo, da za obvladovanje motorja potrebujejo veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila.

V času, ko veljajo številni ukrepi za zajezitev epidemije, pozivata k doslednemu spoštovanju odlokov. Motoriste pozivata, naj v primeru, da morajo na nujno pot, v prometu ravnajo samozaščitno, ne precenjujejo svojih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču. Druge voznike motornih vozil pa pozivajo k dodatni pozornosti na cesti, saj so motoristi še posebej ob lepem vremenu pogostejši udeleženci v prometu.

Ob tem so izdali tudi nasvete za varno motoristično sezono. V njih motoristom priporočajo, naj pred vsako vožnjo preverijo brezhibnost motorja in pnevmatik, naj nikoli ne vozijo pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi, vedno uporabljajo zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik za hrbtenico, škornje in rokavice.

Motoristi naj bodo še posebej pozorni na mrtvi kot tovornjakov, v katerega lahko zapeljejo. Foto: BoBo
Motoristi naj bodo še posebej pozorni na mrtvi kot tovornjakov, v katerega lahko zapeljejo. Foto: BoBo

Nevarna prevelika hitrost in mrtvi kot tovornjakov

Motoristom in mopedistom prav tako svetujejo, naj ne vozijo prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca in podaljšuje zavorno pot, naj vedno vozijo s prižganimi lučmi in si nadenejo odsevni telovnik. Posebej naj bodo pozorni na vozila, ki zavijajo, ter na mrtvi kot tovornih vozil, v katerega lahko zapeljejo.

Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke naj bodo pozorni, da s celotnim telesom ne prečkajo polovice vozišča, prav tako tudi na neravnine, pesek, mokro in spolzko cestišče. "Preizkušanje motorja, 'polaganje' ovinkov, testiranje lastnih sposobnosti izvajajte raje na varnem poligonu ali z napravo Skidbike, nikakor pa ne na cesti, kjer so situacije težko predvidljive," še opozarjajo.

V ponedeljek se tudi začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov #VarnoZMotorjem, ki bo trajala do nedelje, so napovedali v agenciji. Policija bo med akcijo izvajala poostren nadzor, predvsem na cestah, ki jih pogosto uporabljajo motoristi. Izvedla bo tudi najmanj en nadzor nad vozniki motorjev.

Po vsej Sloveniji bodo v sklopu akcije prek občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelili brošure šestih motorističnih zapovedi. Agencija za varnost prometa bo v torek za voznike enoslednih motornih vozil izvedla spletno predavanje, na katerem bodo sodelovali strokovnjaki s področja preiskav prometnih nesreč, cestne infrastrukture in varne vožnje motorja, so na agenciji zapisali v sporočilu za javnost.