Gutman je funkcijo načelnika generalštaba opravljal že, ko je bil minister za obrambo Janez Janša. Foto: RTV SLO
Gutman je funkcijo načelnika generalštaba opravljal že, ko je bil minister za obrambo Janez Janša. Foto: RTV SLO

Pravzaprav je Gutman edini, ki je izpolnjeval formalne pogoje za to mesto, tako da ni bilo kakšnih velikih dilem.

Janez Janša
Janez Janša
Janša je imenovanje komentiral ob prihodu na srečanju udeleženih pri aferi JBTZ. Foto: RTV SLO/M. K.

Točke sprva ni bilo na dnevnem redu, a so jo nato nanj uvrstili, obravnavo pa je že prej napovedal tudi obrambni minister Karl Erjavec. Ime Albin Gutman se je v medijih pojavljalo, preden ga je Erjavec sporočil, odlašal pa je zato, ker so se morali še uskladiti.

Gutmana je podprl tudi predsednik države Janez Drnovšek, vrhovni poveljnik Slovenske vojske. Poleg Gutmana so se kot mogoči kandidati pojavljali še brigadirja Alojz Šteiner in Tone Krkovič ter kapitan Renato Petrič. Prevzem poslov bodo v generalštabu opravili že v petek.

Janša zadovoljen z Gutmanom
Premier Janez Janša je na srečanju ob 18. obletnici afere JBTZ dejal, da je z izbiro Gutmana zadovoljen in ga je sam na seji vlade tudi podprl. Janša je obžaloval, da so se ob ugibanjih, kdo bo nadomestil Lipiča, zgodili različni zapleti ter da se je skušalo medijsko ponižati Antona Krkoviča, ki je bil prvi načelnik generalštaba SV-ja, ko je ta šele nastajal.

Kacin brez komentarja
Predsednik LDS-a Jelko Kacin, ki je bil tudi obrambni minister, imenovanja Gutmana ni želel komentirati, ker bi to bila politizacija SV-ja. Dejal je, da Gutmana pozna in da je z njim sodeloval. Komentirati ni hotel tudi tega, da je v času svojega ministrovanja leta 1995 predlagal zamenjavo Gutmana z mesta načelnika generalštaba SV-ja. "To kar sejejo, to bodo želi," je še dejal.

Erjavec verjame v Gutmanovo znanje in izkušnje
Erjavec je ob imenovanju dejal, da ima Gutman vse potrebno znanje in izkušnje za ta položaj. Pojasnil je tudi, da je bil on njegov izbranec, preden je sporočil, koga bo predlagal. Albin Gutman pa je dejal, da bodo njegovi osnovni cilji vezani na izpolnjevanje srednjeročnih programov, kar pomeni približevanje zahtevam zveze Nato, skušal pa bo tudi izboljšati odnose v SV-ju.

Lipič se ni sprl z Erjavcem
Lipič je odstopil na lastno željo konec aprila in takrat tudi zavrnil možnost spora z Erjavcem. V SV-ju naj bi imeli po njegovih besedah tudi popolno strokovno avtonomijo. Ob informaciji o njegovem odhodu so se pojavili tudi namigi, da se Lipič seli v diplomatske vode. Tudi Erjavec je dejal, da spora ni bilo in da bi si sam želel, da bi Lipič to delo opravljal še naprej.

Kučan: Gutman je delaven in odgovoren
Nekdanji predsednik države Milan Kučan pa je v odzivu na Gutmanovo imenovanje dejal, da verjame, da bo Gutman s svojimi izkušnjami "odgovorno in uspešno nadaljeval proces preobrazbe v sodobno profesionalno vojsko". Kučan ima sicer dobro mnenje in izkušnje z novim načelnikom generalštaba Slovenske vojske.

Pripravljen zakon o policiji
Vlada pa je na seji pripravila tudi predlog zakona o policiji. Z njo bo policiji omogočen vnos podatkov o ljudeh ali vozilih za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Ministri pa so sprejeli še predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa uskladitev izhodiščne in osnovnih plač s 1. julijem, model izvedbe reforme skupne kmetijske politike EU-ja na področju neposrednih plačil za Slovenijo v obdobju od leta 2007 do 2013.

Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o spodbujanju tujih neposrednih naložb in internacionalizacije podjetij ter sklenila z družbo Aerodrom Maribor podpisati pogodbo o uporabi njihove letališke infrastrukture. Soglašala je tudi z imenovanjem Dimitrija Picige za vršilca dolžnosti direktorja Slovenske turistične organizacije.

Pravzaprav je Gutman edini, ki je izpolnjeval formalne pogoje za to mesto, tako da ni bilo kakšnih velikih dilem.

Janez Janša