Slovesnost pripravlja Nova slovenska zaveza. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnost pripravlja Nova slovenska zaveza. Foto: MMC RTV SLO
Anton Drobnič
Anton Drobnič je poudaril, da je spomenik na Teharjah potreben obnove. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnost na Teharjah

V spomin na žrtve povojnih pobojev je Nova slovenska zaveza v Spominskem parku Teharje namreč pripravila tradicionalno spominsko slovesnost. V imenu zaveze je zbrane nagovoril Drobnič, spominsko mašo pa je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek.

Drobnič je dejal še, da mineva 20 let, odkar se je slovenska vlada odločila postaviti primeren spomenik teharskim žrtvam, zdaj pa ta že razpada in je potreben popravil. Po dolgih letih in velikanskih stroških, tako Drobnič, na kraju nekdanjega taborišča sicer res stoji betonski kolos, eden največjih spomenikov v državi, a brez vidnega napisa, da je bilo leta 1945 tu prisilno taborišče. Še več, spomenik se po njegovih besedah najaha na skritem, neobljudenem in onesnaženem kraju.

Po besedah Drobniča resnica nikoli ne umre, zato se moramo še naprej spominjati pomorjenih bataljonov Slovenske narodne vojske.

Lipovšek: Sprava ne zanika resnice
Lipovšek pa je dejal, da ko si prizadevamo za spravo, moramo najprej poudariti, da sprava ne zanika resnice. Z drugimi besedami, za spravo ob zanikanju resnice si po njegovem prizadevajo tisti, ki so povzročili nasilje ali krivice. Prepričan je, da prav ti ljudje skušajo prikriti trpljenje žrtev, ga ignorirati ali prekriti z betonskimi ploščami, pregradami ali industrijskimi odpadki.

Dodal je, da je potrebna nova drža, ki ustvarja nekaj novega in lahko preseka začarani krog sovražnosti. Ta novost pa je, tako Lipovšek, navzoča v odpuščanju, ki odpira novo upanje, novo prihodnost in s tem tudi novo kakovost življenja na osebni in družbeni ravni.

Najprej nemško taborišče, nato so ga uporabile povojne oblasti
Na Teharjah so med drugo svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, ob koncu vojne pa so tja zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja.

Znova je taborišče nato začelo delovati konec maja 1945, ko so oblasti vanj namestile domobrance in nekatere civiliste, ki so se predtem zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Konec meseca so komunistične oblasti na Teharje pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 pa še okoli 3.000 domobrancev.

Povojna oblast je tako okoli 5.000 ljudi brez sojenja usmrtila kmalu po koncu druge svetovne vojne.

Na tem kraju stojita spomenik in Spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi. Spominski park, ki je bil odprt oktobra 2004, je tudi osrednji državni park, ki je posvečen zamolčanim žrtvam povojnih pobojev.

Slovesnost na Teharjah