Tudi tisti dijaki in študenti, ki ne prihajajo iz Ljubljane, se bodo lahko vozili po subvencionirani ceni. Foto: MMC RTV SLO
Tudi tisti dijaki in študenti, ki ne prihajajo iz Ljubljane, se bodo lahko vozili po subvencionirani ceni. Foto: MMC RTV SLO

Mestna občina Ljubljana je pred kratkim napovedala, da s 1. septembrom subvencijo za Neljubljančane ukinja, in s tem dvignila precej prahu. Zdaj je MOL skupaj z LPP-jem in ministrstvom za šolstvo dosegel dogovor o subvencioniranju mesečne vozovnice za dijake in študente višjih strokovnih šol, po katerem cena šolske mesečne vozovnice zanje ostaja nespremenjena - 17 evrov.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je zavzel za dogovore z državo in tudi z matičnimi lokalnimi skupnostmi ter ob tem zatrdil, da zakonska podlaga za subvencioniranje vozovnic že obstaja. Ministrstvo za šolstvo je po njegovih besedah izdalo pravilnik, ki bi te subvencije omogočal, a so ga umaknili. Na novinarski konferenci v torek je ureditev subvencij zagotovil, ni pa povedal, kdo bo kril stroške subvencij.

Koliko bodo plačevali drugi študenti?
Ali bodo do oktobra našli rešitev tudi za vse študente visokih in univerzitetnih programov, se še ne ve. V preteklosti je minister za visoko šolstvo Gregor Golobič jasno povedal, da na njegovem ministrstvu ne razmišljajo o tovrstnih subvencijah, saj je zanj nerazumna in škodljiva sama odločitev občine, da subvencije prekine - sploh, ker druge občine takih razlik med študenti ne delajo.

S 1. septembrom 2011 bodo sicer vsem dijakom in študentom zagotovljene subvencije z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki vprašanje subvencij prevoza v celoti ureja.