Študenti, ki so v Ljubljano prišli študirati, saj v njihovih krajih ni željenih fakultet, bodo kot kaže od oktobra za mesečno avtobusno vozovnico plačali dvojno ceno, v primerjavi z njihovimi kolegi, ki imajo v Ljubljani stalno prebivališče. Foto: MMC RTV SLO
Študenti, ki so v Ljubljano prišli študirati, saj v njihovih krajih ni željenih fakultet, bodo kot kaže od oktobra za mesečno avtobusno vozovnico plačali dvojno ceno, v primerjavi z njihovimi kolegi, ki imajo v Ljubljani stalno prebivališče. Foto: MMC RTV SLO
Študij
V dijaški organizaciji premierja prosijo, naj se v okviru leta mladih še posebej zavzame za izboljšanje položaja slovenskih dijakov. Foto: MMC RTV SLO

V prihajajočem šolskem letu bodo v Mestni občini Ljubljana uveljavili občinski odlok, ki ukinja subvencije za dijake študente in upokojence, ki niso občani Ljubljane. Pogovarjajo pa se s pristojnimi ministrstvi, da bi te subvencije nadomestila država.

Na ministrstvu za šolstvo in šport so že pripravili predlog sprememb pravilnika, ki predvideva subvencioniranje polovice vrednosti mesečne vozovnice za dijake in študente višjih strokovnih šol. V minulem šolskem letu je bilo sicer po besedah v. d. direktorice LPP-ja Zdenka Grozde v Ljubljani okoli 5.200 dijakov brez stalnega prebivališča Ljubljani, kar pomeni okoli 1,1 milijona evrov na leto za subvencioniranje njihovih vozovnic.

Za študente še ni dogovora
Za okoli 18.000 študentov, ki prihajajo izven Ljubljane, pa bi subvencije vsako leto znašale okoli 2,3 milijona evrov. Z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dogovora glede tega še niso dosegli, saj je minister Gregor Golobič dejal, da bi v primeru sprememb pravilnika bilo treba subvencijo zagotoviti tudi za vsa druga slovenska mesta. Drugod zdaj imajo subvencije, a jih financirajo občine. Minister zato pravi, da je odločitev MOL-a nerazumna in škodljiva za mesto ter da odstopa od prakse drugih slovenskih, pa tudi evropskih mest.

A ljubljanski župan Zoran Janković je še vedno prepričan, bodo dogovor dosegli do začetka študijskega leta, 1. oktobra. Če dogovora ne bo, bodo morali uporabniki plačati polno ceno mesečne vozovnice, ki trenutno znaša 34 evrov.

Dijaki pisali premierju Pahorju
Na perečo problematiko so premierja Boruta Pahorja opozorili tudi dijaki, ki ga pozivajo k celostni ureditvi subvencioniranega prevoza. Kot opozarjajo, premier obljube o predlogu ureditve prevozov iz sredine aprila, ni izpolnil. Kot piše v pismu premierju predsednik Dijaške organizacija Slovenije (DOS) Aleksandar Spremo, je premier dijakom 16. aprila obljubil, da bo vlada v stotih dneh pripravila predlog o celoviti ureditvi dijaških prevozov, vendar obljube ni izpolnil.

Od sestanka je minilo 122 dni, a predloga celostne ureditve subvencioniranih prevozov dijakov v DOS-u še nismo prejeli, prav tako tudi ne predloga rešitve situacije v MOL, je zapisal Spremo. Poleg ureditve sofinanciranja prevozov so premierja spomnili tudi na obljubljeno preučitev socialnega položaja dijakov po ukinitvi 100-odstotne subvencionirane dijaške prehrane v šestih mesecih po uveljavitvi zakona o šolski prehrani.