Žirija je na natečaju za najprimernejšo rešitev Severnih vrat prvo nagrado za urbanizem podelila Alesiu in Marcu Colloniju. Foto: Allesio in Marco Colloni
Žirija je na natečaju za najprimernejšo rešitev Severnih vrat prvo nagrado za urbanizem podelila Alesiu in Marcu Colloniju. Foto: Allesio in Marco Colloni
Potniški center Ljubljana
Potniški center Ljubljana naj bi bil končan do konca prihodnjega leta, postaja pa do pomladi leta 2010. Foto: Arhitekturni biro Ravnikar Potokar
Stadion in večnamenska športna dvorana
Stadion in športna dvorana naj bi bila končana do 30. junija 2010. Foto: MOL

čemur je opozicija nasprotovala.

Stolpnici vzhodno in zahodno ob Slovenski cesti, imenovani Severna vrata, bosta gradili podjetji S1 in Immorent, kletni nadstopji novih stavb pa bosta namenjeni parkiranju in tehničnim prostorom. Prtličje bo namenjeno javnemu programu, ki pa se lahko razširi tudi na nadstropja, ki jih bo v novih stolpnicah po 22. Večina prostorov v stoplnicah bo namenjenih pisarnam, okoli 30 odstotkov prostorov pa je mogoče urediti kot poslovne apartmaje.

Bosta stolpnici v mestno središče pripeljali še več prometa?
V skladu z veljavnimi predpisi je za nove poslovne površine potrebnih 910 parkirnih mest, v podzemnih garažah novih stavb pa bo zaradi visoke podtalnice mogoče urediti le 460 parkirišč, primanjkljaj pa naj bi bil nadomeščen z uporabo parkirne hiše Kozolec. S tem se ne strinjajo v četrtni skupnosti Kozolec, kjer menijo, da bi morala biti parkirna hiša Kozolec namenjena tamkajšnjim prebivalcem in obiskovalcem, ne pa za pokrivanje potreb novogradenj.

Da bosta stolpnici v mestno središče pripeljali še več prometa, so opozorili tudi svetniki opozicije. Mnogi namreč nasprotujejo gradnji novih poslovnih stolpnic v mestnem središču, svetnikom liste Zorana Jankoviča pa se zdi smiselno, da sta stolpnici v neposredni bližini potniškega centra, saj se bodo mnogi v mesto pripeljali z avtobusom ali vlakom.

Potniški center z zabaviščno-trgovskim središčem
Novi potniški center pa je drug večji projekt, ki se obeta Ljubljani v prihodnjih letih. Prvi del gradbenih del na območju avtobusne in železniške postaje naj bi bil končan do božiča prihodnje leto, potniška postaja pa do pomladi leta 2010. Tudi to območje pa bosta zaznamovali stolpnici, v katerih bodo poleg stanovanj tudi poslovni prostori in hotel mednarodne hotelske verige. Višja bo visoka več kot 100 metrov. Potniški center Ljubljana, v katerem bo tudi trgovsko-zabaviščno središče, bo zgrajen po zamisli Arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.

Tretje gradbišče bo nastalo na območju Stožic, kjer bodo skupaj z novim športnim središčem rasli še velik trgovski center in večnamenski objekti ter pripadajoča infrastruktura. Projekt naj bi bil končan do 30. junija 2010.

Poslovni stolpnici tudi v BTC-ju
Na območju ljubljanskega BTC-ja naj bi GH Holding prihodnje leto gradil dve šestnajstnadstropni stolpnici Gemini, ki naj bi vsebovali poslovne prostore in nakupovalne površine. Gradnja naj bi trajala 18 mesecev, končana pa naj bi bila sredi leta 2010.

Lani decembra pa je svoja vrata odprl Tehnološki park Brdo, ki je namenjen spodbujanju podjetniških pobud in bo služil predvsem hitrejši komercializaciji novosti in s tem dvigu nacionalne konkurenčnosti.

A. M.