Predstavniki vlade in Mestne občine Ljubljana so največ pozornosti namenili financiranju Ljubljane. Foto: RTV SLO
Predstavniki vlade in Mestne občine Ljubljana so največ pozornosti namenili financiranju Ljubljane. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Premier je ljubljanskemu županu in podžupanom pojasnil, da zakon o financiranju občin ni bil uperjen proti novi mestni oblasti. Foto: RTV SLO
Gregor Virant in Zoran Janković
Virant je še pojasnil, da vlada ne bo sprejela pobude MOL-a in kupila stolpnice TR 3, saj za to nima nobenih potreb, niti denarja. Foto: RTV SLO
Ljubljana brez milijonov evrov

Takrat se bosta premier Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković ponovno sešla in se odločila za podpis prve faze dogovora ali za nadaljevanje pogajanj do zaprtja vseh odprtih vprašanj.

Janković in Janša konkretnega dogovora glede pokritja 56,8 milijona evrov, kolikor naj bi MOL izgubil zaradi zakona o financiranju občin, nista sklenila. Minister za javno upravo Gregor Virant, ki se je udeležil sestanka, pa meni, da je edina rešitev postopno uvajanje novega sistema financiranja občin.

Prva naloga pogajalske skupine usklajevanje številk
Posebna pogajalska skupina se bo ukvarjala s financami, sestavljali pa jo bodo državni sekretar ali direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance in podžupanja Jadranka Dakič. Prva naloga skupine bo priti do usklajenih številk, koliko manj sredstev bo MOL v proračun dobil z novim sistemom financiranja.

Virant meni, da sta vlada in mestna občina glede razvojnih projektov v veliki meri usklajeni. Treba jih je le še umestiti v načrte financiranja, postaviti finančno konstrukcijo in določiti časovni načrt. Z usklajevanjem projektov je zadovoljen tudi Janković, ni pa zadovoljen s kritjem finančne izgube zaradi zakona o financiranju občin.

Konkretno sodelovanje države in prestolnice pa se bo po Virantovem mnenju pokazalo pri sprejemanju prostorskih aktov za reševanje prostorkih potreb ministrstev in njihovih organov v sestavi na območju Bežigrajskega dvora. Skupen interes pa imata obe strani po Virantovih besedah tudi pri Trgu republike, kjer bi morala vmes poseči država in določiti namembnost površine, in sicer ne glede na lastništvo podzemnega dela.

Izračuna MOL-a in vlade o izpadu dohodkov se ne ujemata
Virant je pojasnil, da novi zakon o financiranju občin prinaša zmanjšane prihodke za štiri najbogatejše občine v Sloveniji, na drugi strani pa več prihodkov za vse druge občine. Janković pa je Janši in Virantu predstavil problem izpada dohodkov iz dohodnine oziroma glavarine v proračunu za leto 2007, zaradi česar je Mestna občina Ljubljana skupaj s še tremi občinami vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o financiranju občin in predlog za začasno zadržanje zakona.

Minister za javno upravo je poudaril, da si vlada in MOL nista čisto edina glede izračunov, vlada je namreč izračunala 35 milijonov evrov izpada, MOL pa za 56,8 milijona evrov manjši priliv. Janković je dodal, da bo po podatkih ministrstva za finance priliv mestnega proračuna letos v primerjavi z letom 2006 iz naslova glavarine za 45 milijonov evrov manjši. Manjši priliv v proračun po Jankovićevih besedah pomeni dejansko nemogoč položaj za društva, ki niso nujna za življenje Ljubljane in ki se ne bodo mogla prilagoditi.

Janković se zaveda, da bi zadržanje zakona o financiranju občin prineslo velik problem, a vseeno upa, da se bo to zgodilo. Sprejel je tudi pojasnilo vlade, da zakon ni bil uperjen proti novi mestni oblasti, saj je bil sprejet pred lokalnimi volitvami. Premier Janša je kljub temu izrazil upanje, da ustavna presoja ne bo sprejeta.

Ljubljana brez milijonov evrov