Jankovićeva kampanja je zasnovana okoli ene same besede: dela. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Jankovićeva kampanja je zasnovana okoli ene same besede: dela. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Pisarna Zorana Jankovića na Mestnem trgu
Volilna pisarna Zorana Jankovića poleg mestne hiše bo odprta med 11. in 20. uro. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Janković začenja s kampanjo

Dozdajšnji župan Ljubljane Zoran Janković je odprl svojo predvolilno pisarno poleg mestne hiše in predstavil svoj program za naslednja štiri leta.

Na novinarski konferenci je predstavil do zdaj opravljeno delo in izrazil zadovoljstvo nad njim. Pohvalil je tudi celotno ekipo, s katero je sodeloval v preteklih letih, in povedal, da s to ekipo kandidira tudi na prihajajočih lokalnih volitvah. Poleg dozdajšnjih podžupanov pa bo tudi lista svetnikov bolj ali manj brez sprememb.

Ekipo mestne uprave in holdinga, ki ji je po svojih besedah dodal predvsem motiv in pa timski duh, je primerjal z ekipami velikih gospodarskih podjetij in dejal, da dela z "najboljšo ekipo v državi".

Janković Ljubljano vidi med prvimi desetimi
V svojem programu je poudaril predvsem prometno ureditev, infrastrukturo s ciljem obnovitve vodovodnega sistema in širitve kanalizacijske mreže ter nadaljevanje graditve novih stanovanj.

Jankovć je predstavil tudi svojo vizijo, po kateri želi v naslednjih štirih letih Ljubljano pripeljati med prvih deset mest na Mercerjevi lestvici, ki mesta razvršča po kakovosti življenja v njih. V letu 2010 Ljubljana na tej lestvici zaseda 77. mesto.

Obljubil je tudi dokončanje projektov, ki mu jih še ni uspelo dokončati, in začetek novih. Navedel jih je kar nekaj: Rog, Cukrarna, Ilirija, Kolezija, visokotehnološko naselje Sanežiči, atletski stadion na ŽAK-u, garažna hiša pod tržnico, Plečnikov stadion, poleg njih pa je omenil tudi nadaljevanje projektov z zasebnim partnerstvom.

Janković začenja zbiranje podpisov
V ponedeljek bo začel Janković na stojnicah po Ljubljani zbirati podpise za svojo kandidaturo. Pisarna na Mestnem trgu pa odprta med 11. in 20. uro. Janković je napovedal, da se bo potrudil biti v pisarni vsak dan zadnji dve uri, če ne bo imel drugih obveznosti.

Glede volilnega izida je optimističen in prepričan tako o svojem uspehu kot tudi o uspehu svoje liste, za katero pričakuje ponovitev uspeha izpred štirih let. Želi si večino v mestnem svetu, dejal pa je tudi, da se o sodelovanju ni pogovarjal še z nikomer. Do volitev tega tudi ne namerava.

Bo volilna kampanja "delala"?
O Jankovićevem uspehu je prepričan tudi vodja njegove kampanje Igor Arih, ki je povedal, da bo kampanja preprosta in zasnovana zgolj okoli besede, ki po njegovem mnenju najbolje opisuje župana. Gre za besedo: dela. Plakati bodo preprosti, beli, možnost za izražanje mnenja pa bodo dali tudi prebivalcem Ljubljane, ki jih je Arih povabil, da na plakate dopišejo tudi svoje misli.

Na novinarska vprašanja o povečevanju zadolženosti Ljubljane je Janković dejal, da se je dolg sicer res povečali za 70 milijonov evrov, vendar so Ljubljančani za ta denar dobili bistveno več dodane vrednosti.

Poleg tega je zagotovil tudi, da se v naslednjem letu ne bodo podražili ne javni prevoz ne vrtci.

Do zdaj so kandidaturo za župana Mestne občine Ljubljana napovedali evropska poslanka iz vrst SDS-a Zofija Mazej Kukovič, predsednica ljubljanske organizacije DeSUS-a Meta Vesel Valentinčič, mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, nekdanja ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar v imenu NSi-ja in kandidat Slovenske unije Jože Javornik. Jankovič je o njih dejal: "Vse spoštujem, nobenega se ne bojim."

Janković začenja s kampanjo